Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

DEBATT: Sjukvårdsförsäkringar är småföretagarnas räddning

Text: 

Bild: TT

Annons

Om mindre än en månad kan riksdagen fatta ett beslut som kommer att slå hårt mot Sveriges och länets småföretagare samtidigt som det förlänger vårdköerna. Företagarna och Länsförsäkringar känner våra medlemmar och kunders oro och vädjar till politikerna att tänka om. Det är inte högavlönade chefer som drabbas – det är småföretagare och deras anställda

På riksdagens bord ligger ett förslag om att förmånsbeskatta sjukvårdsförsäkringar. Det framställs ofta som att en privat sjukvårdsförsäkring är något högavlönade direktörer använder för att få gräddfil förbi vårdköerna.

Bilden är säkert ett bra slagträ i debatten, men den är inte korrekt. Vi vet hur det ser ut i verkligheten. Av de företag som har sjukvårdsförsäkring hos Länsförsäkringar är 90 procent egenföretagare eller företag med upp till 10 anställda. Kunderna är småföretag som ofta saknar de resurser som finns på större arbetsplatser.

Annons

Annons

Företag utan personalavdelning eller avtal med företagshälsovård väljer att ta ansvar för sina medarbetares hälsa genom att teckna privata sjukvårdsförsäkringar. Det innebär att de får hjälp med förebyggande insatser, snabb tillgång till specialistvård och arbetslivsinriktad rehabilitering för medarbetare som är eller riskerar att bli sjukskrivna.

För ett mindre företag kan detta vara skillnaden mellan plus och minus i bokslutet, eller till och med hela företagets överlevnad. Varje person som fastnar i en vårdkö är en person för mycket, men det blir givetvis extra kännbart i ett litet företag om en (nyckel)person blir sjukskriven en längre period.

Jämtlands län har högst andel personer med sjukvårdsförsäkring – är sjukvården redo?

Med regeringens förslag om förmånsbeskattning är vi rädda för att varken arbetsgivare eller anställda kommer att vilja behålla sjukvårdsförsäkringen. Med färre försäkrade ökar trycket på den offentligt finansierade vården. Flera hundra tusen vårdmöten och behandlingar hanteras genom försäkringar varje år.

En stor andel av de försäkrade arbetar i bygg- eller tillverkningsindustrin eller i detaljhandeln. De ska då in i den redan hårt belastade offentliga vården vilket innebär längre vårdköer för alla. Bara i Jämtlands län har hela 18 procent en sjukvårdsförsäkring, vilket är den högsta andelen i hela landet. Är Region Jämtland Härjedalen redo att ta emot dem 1 juli 2018?

Annons

Vi vill vädja till riksdagen att se verkligheten. Att beskatta sjukvårdsförsäkringar slår inte mot högavlönade direktörer, de kommer att ha kvar sin försäkring.

Annons

En ny skatt är ett stenhårt slag mot de med lägre inkomster som inte har råd att prioritera skatt på förmånen och därmed mot småföretagare som vill skydda sin verksamhet och hjälpa sina medarbetare. Vi står på deras sida och hoppas även våra folkvalda är beredda att göra det.

Tomas Eriksson, vd Länsförsäkringar Jämtland

Anna-Karin Lindeberg, hälsostrateg Länsförsäkringar Jämtland

Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Jämtland-Härjedalen, Västernorrland

Annons

Annons

Till toppen av sidan