Annons

Annons

Annons

Terrormålet med koppling till Strömsund

En av de misstänkta för förberedelse till terroristbrott greps i Strömsund

Enligt uppgifter till Östersunds-Posten greps en person i Strömsund under måndagsmorgonen. Personen är en av de tre anhållna som misstänks för förberedelse till terroristbrott.

Text: 

Under måndagsmorgonen greps en person i Strömsund misstänkt för förberedelse för terroristbrott. Bilden är ett montage. Foto: TT/Google maps

Annons

Varken förundersökningsledaren Per Lindqvist eller Säkerhetspolisen vill bekräfta uppgifterna.

”Säkerhetspolisen genomförde under måndagsmorgonen med stöd av Polismyndigheten insatser på flera platser i landet. Ingripanden gjordes i norra Sverige och i Stockholmsområdet” skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Riksenheten för säkerhetsmål beslutade att anhålla de tre personerna.

Annons

Per Lindqvist, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål är förundersökningsledare i ärendet. Han vill inte precisera vart i norra Sverige personer har gripits.

Annons

– Jag kan säga såhär att det finns goda skäl till det, säger han och fortsätter:

– På torsdag klockan 12 är häktningsframställning, men dess för innan kommer jag inte att säga något mer.

Inte heller SÄPO vill bekräfta att det skett ett gripande i Strömsund.

– Jag har inte möjlighet att bekräfta den uppgiften det enda vi kan säga är att vi har gjort flera anhållanden i Sverige dels i norra Sverige och dels i Stockholm tidigt i morse. Säkerhetsmyndigheten gjorde ingripandena med stöd av polisen. Men vi inte givit någon mer exakt plats under dagen och kommer inte heller att ge det, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på SÄPO och fortsätter:

– Det har att göra med att vi anser att det har betydelse för utredningen.

Var det någon som anhölls i Strömsund under måndagsmorgonen?

– Det där vet vi inte så mycket om. Det sköts ju från Stockholm så det är vi inte alls inblandade i, säger Suss Braunerhielm, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Jämtland.

Säkerhetspolisen har under en tid följt de tre personerna som misstänks för förberedelse för terroristbrott.

”Till grund för detta ligger Säkerhetspolisens underrättelsearbete inom ramen för arbetet med kontraterrorism. Förberedelserna för det misstänkta brottet har pågått under en tid, men i nuläget finns inga indikationer på att ett attentat var planerat att ske under de närmaste dagarna” skriver SÄPO i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan