Annons

Annons

Annons

Strömsund

De får årets stipendier och Hedenvindplaketten

Författaren Doris Dahlin får 2018 års Hedenvindplakett. Årets kulturstipendier går till Martin Hedman och Per Wik och ledarstipendierna till Ida Sundin och Mattias Ljus.

Text

Tidigare år har Hedenvindplaketten tilldelats Anneli Jordahl, Lilian Ryd, Vibeke Olsson och PO Enqvist för att nämna några. I är det Doris Dahlin, bilden, som premieras för sitt författarskap. Arkivbild. Foto: Gun Wigh

Annons

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden i Strömsunds kommun har utsett mottagarna av årets Hedenvindsplakett och stipendier inom kultur och föreningsrörelsen.

Hedenvindplaketten delas ut till författare som verkar i Strömsundsförfattaren Gustav Hedenvinds anda. I år är det alltså Doris Dahlin, född i Härnösand, som uppmärksammas för sitt skrivande.

"Efter metoo-rörelsens kraftiga genombrott känns det viktigt att uppmärksamma ett författarskap där kvinnorösterna är starka och många" skriver politikerna i i motiveringen för att ge Doris Dahlin författarpriset. Bland böcker hon skrivit lyfts ”Till mamma på morsdag” som handlar om en mors och en dotters komplicerade relation.

Annons

Annons

De som utses till årets ledarstipendiater i kommunen är Mattias Ljus, Action Air Strömsund, före detta Fjällsjö Airsoft, och Ida Sundin, Backe IF. Båda har gjort som det heter i motiveringen, framstående frivilligt arbete i ideella föreningar.

Ida Sundin, Backe IF. Arkivbild. Foto: Stefan Sundkvist

Kulturstipendiater i är är Martin Hedman för sitt arbete med fotografering och kursverksamhet, samt mångsysslare Per Vik som sysslar med scenkonst och även skrivit en barnbok.

 Stipendierna är på vardera 4 000 kronor och delas ut på Guldälggalan 29 september.

 – Jag är stolt över den bredd och det engagemang som pristagaren och våra stipendiater står för. Det känns väldigt hedrande att få utse och dela ut dessa utmärkelser som en hyllning till deras goda insatser, säger Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden, i en presskommentar.
 

 

 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan