Annons

Annons

Annons

Frösön

Minnesord: Bo Andersson, Frösön

Spelmannen Bo Andersson, Frösön, har avlidit i en ålder av 81 år.

Annons

Vår kära pappa, morfar, farfar och svärfar har lämnat oss i stor sorg och saknad.

Pappa var född i Ol´anners, Borgvik i Oviken, där han växte upp som den yngste av totalt sju syskon. Redan som 5-åring fick han sitt första instrument, ett munspel. Musikintresset växte och vid 9 års ålder började han att spela fiol. Redan som 16-åring började pappa spela i orkester och då var det Bo-Ehrlings och swingmusik som gällde.

Efter grundskolan började pappa arbeta i skogen samt på lanthandeln i Myrviken. Efter något år startade pappa även sin första egna orkester, Bo Anderssons orkester, som spelade swing och jazz där han gjorde sig ett känt namn som vibrafonist.

Sin käresta och livskamrat, Margoth Algothsson från Klockars i Hackås, träffade han som 21-åring och ett par år senare gick flyttlasset till Sundsvall och deras första gemensamma hem. 1961 gifte de sig och efter hand utökades sedan familjen med två efterlängtade barn, Helena och Olof.  Han arbetade inom banken och spelade som vibrafonist i orkestern Bernt Iggströms Swingtett och orkestern fick stor uppskattning av jazzpubliken.

Efter 11 år i Västernorrland återvände pappa med familjen till Jämtland och Lit. Det blev basen för pappas arbete som revisor på Sparbanken i Östersund samt för hans åtagande i dansbandet Nils-Emils orkester, som blev mycket populärt under 70-talet. Det blev en hel del turnerade bland folkparker och dansbanor runt om i Sverige, flera radio- och tv-framträdanden samt ett antal skivinspelningar med bandet.

Annons

Annons

På vibrafon och piano var pappa till stor del självlärd och spelade oftast på gehör. Han fastnade tidigt för swing och jazz och då var vibrafonen hans huvudinstrument, men han kunde även få det att svänga ordentligt med både fiolen och pianot. Han var en fantastiskt driftig person som hann med att jobba som revisor på dagen, vara spelman på kvällar och nätter samtidigt som han byggde nytt hus. Vi barn fick ta chansen att träffa honom lite extra när han kom hem på natten, då åt vi stekta ägg och varma mackor tillsammans, innan han gick och lade sig några timmar före dagens arbete på banken.

1979 köptes föräldrahemmet Ol´anners i Borgvik som inledningsvis användes som sommarställe. Det renoverades och åtta år senare blev paret bofasta i Oviken.

Pappa uppskattade mycket att vara ute i naturen och fiska, jaga och vistas i fjällen. Vi gick ofta i Oviksfjällen och fiskade, vilket vi alla älskade. 1974 byggdes en sportstuga i Arådalen. Det gjordes tillsammans med morfar, mormor och våra morbröder med familjer, varifrån vi har många härliga minnen tillsammans, speciellt alla påskhelger som firades där.

Pappa var en omtyckt person med ett mycket gott sinne för humor och hade lätt att locka sin omgivning till skratt. Han var en mycket duktig historieberättare och bjöd gärna på någon rolig historia när tillfälle gavs och gärna på fest. Han var även en föreningsmänniska och hade engagemang på många håll i olika styrelser. Bland annat var han med och startade Lits tennisklubb, Lit'e kul dessutom var han aktiv i Lions och Odd Fellow.

Annons

Hans omtanke för mamma var stor och kärvänlig, då hon de sista åren behövde hans stöd. Barnbarnen var hans stora stolthet och han tyckte om att leka, skoja och få berätta sina härliga historier. Tillsammans gjorde han och barnbarnen många aktiviteter och till fjällen åkte de gärna och kunde även ha kul inne om vädret var sämre.
För 10 år sedan blev pappa änkeman och musiken fick åter ta en större plats där han spelade med Ovikens spelmanslag, Swingtime, Bo Eklunds band, Oldtimers med flera. Han fortsatte att spela in i det sista med stor glädje.

Pappa lämnar oss i stor sorg och saknad men även med oerhörd tacksamhet då han gav mycket kärlek, glädje och framför allt musik till oss alla i familjen.

Du fattas oss.

Helena och Olof med familjer

 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan