Annons

Annons

Annons

Berg

INSÄNDARE: Hur blir det egentligen med fiberutbyggnad i Bergs kommun?

Annons

Bergs kommun sålde BTEA:s fibernät till IP-Only, med motkrav att IP-Only påskyndade utbyggnaden av fiber i kommunen, IP-Only satte då av 150 miljoner just för detta ändamål. 

I fjol den här tiden hade IP-Only ett säljmöte på Mötesplats Oviken, där man gång på gång påpekade hur bråttom det var om man inte ville missa fibertåget och riskera att stå helt utan i framtiden, för det var minsann ingen annan aktör som skulle erbjuda fiber i glesbygden.

Man ville ha kontrakt påskrivna helst på plats, för annars kunde man inte komma i gång med utbyggnaden och erbjuda färdiginstallerat bredband för kommuninnevånarna innan utgången på 2018.

"Vi räknar med att kunna erbjuda fiberanslutning till 95 procent av alla hushåll innan utgången av 2018.

Annons

Ett utförligt berednings- och planeringsarbete har redan gjorts för hela kommunen.

Annons

Den storskaliga satsningen i landsbygd medför dock en omfattande tillståndshantering vilket innebär att vi inte har möjlighet att starta upp i alla områden samtidigt, säger Mats Olofson, senior affärsutvecklare på IP-Only." (Citat från IP-Onlys rressrelease 7 april 2017). 

"För oss är det viktigaste att så många som möjligt får fiber inom så kort tid som möjligt, det har hela tiden varit vårt fokus. IP-Only har en utbyggnadsplan som ger denna möjlighet till företag och medborgare i Bergs kommun. Det känns riktigt bra att få fart på utbyggnaden av fiber nu, säger Therese Kärngard (S), kommunstyrelsens ordförande."

Nu har man bytt fot från IP-Onlys sida i ett "statusmejl" och skyller på Trafikverkets handläggningstider, och nu har man helt plötsligt inte lovat något annat än att utbyggnaden ska vara klar 2020.

"Trots förseningar kvarstår vår och kommunens gemensamma utbyggnadsplan för att klara regeringens bredbandsmål, det vill säga att 95 procent av hushållen ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s till och med år 2020, vilket även är grunden till det samverkansavtal som ingåtts mellan IP-Only och Bergs kommun" (Citat ur statusmail från IP-Only 4 maj).

Nu har Telia vaknat i området och säljer sin fiberlösning bland boenden längs väg 321, och garanterar dessutom att det ska vara installerat och klart innan utgången av 2018.

Annons

Annons

Nu har många tecknat avtal med IP-Only, och när man ställer statusfrågan till kundservice så har de ingen information, annat än att byggbeslutet inte ens blivit taget för Bergs kommun ännu.

Berättar man då att Telia nu vill erbjuda fiber, så får man direkt ett hot om vite à 6 900 kronor om man bryter avtalet med IP-Only.

För dem som inte vet, så från och med den här tiden nästa år, har inte IP-Only några giltiga fiberavtal med sina kunder och kan inte kräva viten eller att man som kund fullföljer avtalet, då avtalet har en tvåårig giltighetstid.

Besviken IP-Onlykund/JÅ

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan