Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Reidar Carlsson: Har Stefan Löfven rätt metod att locka tillbaka LO-väljarna från SD?

Text: 

Ett försök att locka tillbaka LO-väljare från Sverigedemokraterna kom i onsdags, när Stefan Löfven, tillsammans med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och Susanna Gideonsson, ordförande för Handelsanställdas förbund, presenterade ett tiopunktsprogram för "en trygg arbetsmarknad". Foto: Anders Wiklund, TT.

Annons

Socialdemokraterna har problem. Partiet ligger mycket lågt i opinionen, och eftersom partiet brukar tappa i valrörelsen riskerar man att göra ett riktigt katastrofval.

Ett vanligt recept för partier i kris är att återgå till sina kärnfrågor. På så sätt skall man se till att i alla fall partiets kärnväljare röstar på partiet. Detta tycks nu också bli Socialdemokraternas ledstjärna.

Socialdemokraterna har sin grund i fackföreningsrörelsen, framför allt LO. Det är där kärnväljarna finns även i dag, och därifrån kommer också partiledaren Stefan Löfven. Samtidigt är det dessa väljare som nu tycks överge partiet och gå till Sverigedemokraterna.

Ett försök att locka tillbaka dessa väljare kom i onsdags, när Stefan Löfven, tillsammans med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och Susanna Gideonsson, ordförande för Handelsanställdas förbund, presenterade ett tiopunktsprogram för "en trygg arbetsmarknad". Programmet sades vara framtaget tillsammans med facket, och den viktigaste punkten var ett avskaffande av den allmänna visstidsanställningen, som innebär att man i dag kan vara anställd i två år utan att bli fast anställd. Den anställningsformen menar Socialdemokraterna och LO skapar otrygghet.

Annons

Annons

För många som vill in på arbetsmarknaden, som ungdomar och nyanlända, är visstidsanställningar ett bra och effektivt sätt att få det första jobbet.

Det är inte så konstigt att facket vill få färre visstidsanställningar. Fackets uppgift är att driva frågor som gör det bättre för medlemmarna.

Men många är inte med i facket, bland annat många av dem som är arbetslösa. För många som vill in på arbetsmarknaden, som ungdomar och nyanlända, är visstidsanställningar ett bra och effektivt sätt att få det första jobbet, ett jobb som sedan leder vidare till en fast anställning. Sedan den allmänna visstidsanställningen infördes av alliansregeringen 2007 har runt en miljon personer gått från en sådan visstidsanställning till ett fast jobb.

Visstidsanställningarna har därför en viktig roll för att hjälpa de många nyanlända som kommit till Sverige de senaste åren. Om visstidsanställningarna avskaffas blir det svårare för dem att få jobb, och därmed svårare att komma in i det svenska samhället och bidra till svensk ekonomi.

Då kommer arbetslösheten att öka, framför allt bland nyanlända och ungdomar.

Den allmänna visstidsanställningen har inte heller ökat otryggheten på arbetsmarknaden. 85 procent av alla anställda har i dag en fast anställning. Den siffran har legat stabilt i många år, och har inte påverkats av att den allmänna visstidsanställningen infördes.

Annons

För den svenska ekonomin, för ungdomarna och för de nyanlända vore det alltså helt fel att avskaffa den allmänna visstidsanställningen, som Stefan Löfven och Socialdemokraterna vill. Då kommer arbetslösheten att öka, framför allt bland nyanlända och ungdomar.

Annons

Är det andra frågor, som mindre invandring, som numer är viktigast?

Men det struntar Stefan Löfven i. Hans främsta fokus nu är att stoppa partiets ras. Han hoppas att den här typen av fackliga krav skall locka LO-väljare tillbaka till Socialdemokraterna.

Det kan lyckas. Men är den här typen av frågor tillräckligt viktiga för de S-väljare som gått till Sverigedemokraterna? Är det andra frågor, som mindre invandring, som numer är viktigast? Svaret på de frågorna kan bli helt avgörande för hur det går för Socialdemokraterna i årets val.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan