Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Kommunerna i länet dåligt förberedda för IT-störningar i samband med valet

Det är Svenska Stadsnätsföreningen som i sin enkät till ledande kommunföreträdare fått svaren att ingen av Jämtlands åtta kommuner är förberedda på störningar i IT-infrastrukturen i samband med höstens val.

Text: 

Foto: Mostphotos.com

Annons

Förra veckan hölls Krisberedskapsveckan, en årlig kampanj som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har startat tillsammans med bland andra landets kommuner.

Förutom att 63 000 hushåll i Jämtland fått beredskapsbroschyren ”Om krisen eller kriget kommer” så visade Stadsnätsföreningens undersökning att kommunerna själva är dåligt rustade för krishantering – ingen av Jämtlands åtta kommuner svarar att de är förberedda på en kris om utländska aktörer skulle störa IT-infrastrukturen i samband med höstens val.

Annons

Annons

– Vår undersökning visar att kunskapen om kommunernas beroende av fungerande IT-infrastruktur är alldeles för låg. Störningar behöver inte bara handla om desinformation och trollfabriker, utan kan också handla om att slå ut vår tillgång till nätet och därmed viktiga samhällsfunktioner, säger Mikael Ek, vd på Svenska Stadsnätsföreningen i ett pressmeddelande.

Enligt ett uttalande från Säkerhetspolisen i februari i år finns det en risk att främmande makt genom påverkansoperationer försöker påverka förtroendet för den svenska valprocessen under eller efter valrörelsen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan