Annons

Annons

Annons

Annons

Marcus Åsling: Företag ska kunna räkna med att fredsplikt innebär fredsplikt

Text: 

Bild: Olof Sjödin

Annons

– Det är inte så roligt tycker jag, som ju själv är socialdemokrat, att en socialdemokrat går mot oss i fackföreningsrörelsen, sa Pappers ordförande Matts Jutterström.

Bakgrunden var att arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) i januari lämnat fram ett förslag för att strypa strejkrätten. Arbetsmarknadsministerns tålamod var slut och i regeringen fanns en krisinsikt om att den långvariga konflikten som pågått i Göteborgs hamn ar kostsam och skadlig för Sveriges konkurrenskraft. Hamnarbetarförbundet okynnesstrejkade samtidigt som LO-anslutna Transport hade kollektivavtal med arbetsgivaren Göteborgs hamn.

Regeringens förslag hade riskerat att rubba den fackliga maktbalansen vilket tvingade LO till förhandlingsbordet.

Annons

För att föregå ett regeringsbeslut tecknade arbetsmarknadens parter själva under tisdagen en mycket efterlängtad överenskommelse om strejkrätt och fredsplikt. Nu har arbetsmarknadens parter återigen visat att man gemenamt kan komma överens om bra resultat.

Annons

Samtidigt bör det sägas: Arbetsmarknadens parter hade aldrig enats om en gemensam överenskommelse kring strejkrätt och fredsplikt om det inte hade varit under hotet om att regeringen var redo att agera själv med en egen strejkrättsutredning. Regeringens förslag hade riskerat att rubba den fackliga maktbalansen vilket tvingade LO till förhandlingsbordet.

En fjäder i hatten för arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som tvingade parterna till förhandlingsbordet genom att hota med dålig lagstiftning.

Det är sett ur detta som LO:s uttalande om kirurgisk precision och balanserade lösningar bör ses, som kritik mot regeringens strejkrättsförslag:

– Nu har vi hittat en balanserad lösning. Det är ett kirurgiskt ingrepp som inte inskränker löntagarnas demokratiska rätt att strejka, det menar LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

För Svenskt näringsliv och svenska företag är beskedet naturligtvis väldigt välkommet. Företag som har tecknat kollektivavtal ska kunna räkna med fredsplikt.

en seger för regeringen och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Om inte fackföreningsrörelsen kan garantera att ett företag köper till sig fredsplikten genom ett kollektivavtal kommer det snart vara svårt att motivera varför företag ska teckna ett. Kollektivavtal är ett gemensamt löntagarintresse, men för ett företag är det intresse om fredsplikt. Allt annat innehåll i ett kollektivavtal går att lösa på annat sätt genom privata försäkringar och individiuella avtal, utom just fredsplikten.

Annons

Det bör också tilläggas att överenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter är en seger för regeringen och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Med detta behöver inte regeringen gå in och reglera i ett ämne man gärna undviker, samtidigt som man pressat parterna i en riktning som behövs. Genom överenskommelsen om strejkrätt har Johansson (S) lyckats förflytta LO mer än vad Alliansen lyckades med under åtta år vid makten. Det går inte att förneka.

Annons

Annons

Till toppen av sidan