Annons

Annons

Annons

Socialdemokraterna: Inför hemkörning av öl och sprit från Systembolaget

Hemkört från Systembolaget – det vill Socialdemokraterna göra till verklighet.
– Vi har prövat det här och sett att det har fungerat väl, säger socialministern Annika Strandhäll (S) till Aftonbladet.

Text

Annika Strandhäll (S) menar att det är en naturlig utveckling att Systembolaget nu ska kunna köra varor hem till beställare. Arkivfoto: TT

Annons

Konceptet där Systembolaget levererar alkohol fram till dörren har redan testats i bland annat Borås och Göteborg. Nu vill regeringen att lösningen ska införas i hela landet, och bli permanent.

– Det är väldigt naturligt för människor i dag att handla saker över nätet i allt högre utsträckning och då är det också naturligt att Systembolaget ska kunna erbjuda detta, säger Annika Strandhäll till Aftonbladet.

Annons

Annons

Som det fungerat nu har de som fått testa tjänsten beställa varorna över nätet och sedan vänta 4-6 dagar. Ur beställningssortimentet kan det ta 8-12 dagar innan varorna levererats. Frakt tillkommer till kostnaden för själva alkoholen.

– Vi gör den bedömningen att vi inte ser en ökad alkoholkonsumtion i de ställen där vi har prövat det här under pilotperioden och fortsätter senare:

– Det är inte så att man gör en beställning och sen står de utanför dörren en timme senare. Det är inte som att beställa en pizza till dörren.

Folkhälsomyndighten och nykterhetsorganisationen IOGT-NTO backar försaget.

– Det här är inte ägnat att expandera alkoholkonsumtionen till nya marknader eller grupper utan det är ganska begränsat och för planerade inköp. Det här är ett sätt att modernisera Systembolaget, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan