Annons

Annons

Annons

Oksanen: Polisens taktiska misslyckande väcker oro för framtiden

Polisen misslyckades att skapa ett tryggt Gotland under Almedalsveckan. Trots omfattande insatser, med både uniformerad polis och civilklädd polis, lyckades till de tillresta nazisterna i våldssekten NMR utmanövrera polisnärvaron. Både torg och politiska arenor påverkades så till den grad att det är svårt att se att Almedalsveckan överlever ett tredje år med att nazisterna kraschar festen.

Text

Äldre dam försöker diskutera med nazist. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Annons

Polisen tycks ha blivit överrumplad över nazisternas ändrade operativa mönster. Så länge nazisterna höll sig runt sina tillståndsgivna mötesplatser var polisnärvaron hög och ingripanden kunde ske blixtsnabbt. Men när nazisterna organiserade sig i grupper på sju-åtta personer som drog runt på stan, beväpnade med öppna såväl som dolda kameror, eller ut på öjn hängde inte polisen med.

I Klintehamn blev en protestspottande yngling på cykel nedslagen, och nazisterna gick sedan lugnt och fikade. I Almedalen kunde nazisternas kampgrupp två gånger gå rakt genom TCO-landet utan någon polis fanns med. På Stortorget genomfördes under lördagen en manifestation med banderoller och flygbladsutdelning utan en enda identifierad polis, varken civilklädd eller uniformerad. Näringsidkare hjälpte obekväma gäster, som inte ville riskera passera förbi nazisterna, ut bakvägen genom gårdar och grindar. En sorglig bild av Sverige 2018.

Annons

Annons

Nattetid mellan fredagen och lördagen drog också 20-30 nazister genom gränderna gapandes nazistfraser. Obehagligt och overkligt menade vittnen.

Nattetid mellan fredagen och lördagen drog också 20-30 nazister genom gränderna gapandes nazistfraser. Obehagligt och overkligt menade vittnen.

För Almedalsbesökare hade närvaron högst påtagliga konsekvenser; från de som bar skyddsväst och hade personskydd till de som var djupt illa berörda och arga över att det offentliga rummet invaderats av ofrihetens hantlangare.

Polisen har fått en hel del kritik redan för sitt agerande under Almedalsveckan, en del har varit rent osakligt och felaktigt. Det som däremot är svårt att frigöra sig från är att polisen tycks ha lidit av underskattning, fantasilöshet och haft ett rent reaktivt mönster. I stället för att dra tillbaka givna tillstånd vid första våldshändelsen lät man allt rulla på. När nazisterna redan på torsdagen märkte att de kunde gå på stan i grupper utan att polisen följde ledde det till att onödigt mycket av det offentliga rummet förlorades.

När dömda mördare, våldsverkare och hatare drar in i stor grupp och polisen inte klarar av att trygga det offentliga rummet så kommer det att leda till fler som stannar hemma.

Annons

För Gotland och det offentliga Sverige är polisens misslyckande allvarligt. Almedalsveckan är en demokratisk mötesplats. Men när dömda mördare, våldsverkare och hatare drar in i stor grupp och polisen inte klarar av att trygga det offentliga rummet så kommer det att leda till fler som stannar hemma. Och det är början på slutet för Almedalen.

Annons

Det som hände på Gotland är en vedervärdig försmak för vad som kan vänta till hösten. Efter valet lär en utökad våldskampanj från NMR vänta; där måltavlorna i stort sett är de samma som i Almedalen; judar, politiker, akademiker, journalister, debattörer och hbtq-aktivister.

Mycket tyder på att förberedelserna redan är i full gång för det. Det som skedde i Almedalen har på inget sett verkat avskräckande för nazisterna. Det finns skäl för polisen att rannsaka sin insats.

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen som skriver om säkerhet för flera av MittMedias liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning (c).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan