Annons

Annons

Annons

Stockholm

Regeringen vill förbjuda rasistiska organisationer

Rasistiska organisationer kan och ska förbjudas i lag, det anser regeringen som nu hänvisar till en paragraf i Regeringsformen som inte tillämpats förut. Det rapporterar Ekot.

Text

Enligt Ekot så har regeringen undersökt möjligheter att stoppa rasistiska organisationer, som nazistiska NMR, utan att bryta mot grundlagsskyddade förenings- och yttrandefriheten.

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill ha en lagstiftning som gör att man kan förbjuda rasistiska organisationer som NMR. Bilden är ett montage.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Annons

Nu har man kommit fram till är att det bästa sättet att göra det på är att använda sig av en begränsning i Regeringsformens andra kapitel som säger att man har rätt att förbjuda sammanslutningar om de "innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande"

 – Vi bör ta fram en lagstiftning som gör det möjligt att förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer. Det utrymmet finns i Regeringsformen i dag, att införa ett sådant organisationsförbud, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot.

Nu ska en utredning utarbeta lagförslaget, och man räknar med att förbudet kan träda i kraft någon gång under år 2020.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan