Annons

Annons

Annons

Skogsbränderna i Jämtland och Härjedalen sommaren 2018

Här brinner det just nu – se kartorna med satellitdata över storbränderna i länet

Länsstyrelsen i Jämtland och räddningstjänsterna har kartlagt hur stora arealer som brunnit senaste veckan med hjälp av data från brandflyget i regionen, men de har även fått data från MSB och ett europeiskt samarbete och system för att använda satellitdata för skogsbrandsanalyser.

Nuläget över de större bränder som härjar i och runt Jämtlands län enligt satellitdata Källa: EFFIS - Map data © OpenStreetMap

Annons

Med hjälp av satellitdata identifieras aktiva bränder med hjälp av de termiska skillnaderna gentemot omgivningen. Om temperaturskillnaden ligger över ett givet tröskelvärde, bekräftas den potentiella branden som en brand, och visas på kartan. Det är inte alla bränder som ger signaler på grund av rök eller andra faktorer, och dessutom är den mest högupplösta brand-detekteringspixeln som används 375 meter, vilket motsvarar knappt 14 hektar. Bränderna söder och väster om Sveg är mycket stora, och syns tydligast på kartorna. Branden vid Fågelsjö som letat sig upp i trakterna kring Olingdal uppskattades på onsdagsmorgonen till ungefär 2500 hektar.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan