Annons

Annons

Annons

Fotboll

Svensk fotboll kan börja bestraffa fotbollsfuskarna i efterhand: "Ett gigantiskt problem"

Stefan Lundin berättar att filmningar och fulspel kan börja bestraffas i efterhand.

Bild: TT

Annons

I Danmark pågår ett projekt som kan ha avgörande inflytande på svensk fotboll.

Fulspel och filmningar kan straffas i efterhand – och om det blir lyckat kan svensk fotboll ta efter.

– Det är helt rätt att använda digitala hjälpmedel, men vi får inte gå för fort fram, säger Stefan Lundin från Svensk Elitfotboll, till Radiosporten.

Läs också: (+) Hallenius efter straffsituationerna: "Jag hatar oärliga människor"

Den gångna veckan lyfte GIF Sundsvalls anfallare Linus Hallenius ett problem inom fotbollen, efter att inte ha tilldömts en straff som han sannolikt fått ifall han lagt sig.

Annons

Annons

– Filmar man så belönas man, står man och försöker spela så gör man det inte, sa han till Fotbollskanalen.

Nu berättar Svensk Elitfotbolls (Sef) sportdirektör Stefan Lundin att de ser över möjligheten att straffa fulspel och fusk i efterhand.

I danska högstaligan prövas nu ett system med videoobservatörer, som kan rapportera in händelser som borde fått större konsekvenser på planen. Rapporterna i sin tur, kan utmynna i efterhandsutdömda avstängningar.

– De som försöker utmana fusk, ska uppmuntras och behandlas på ett klokt sätt. Ett klokt sätt i det här fallet kan vara att avvakta det danska försöket och värdera hur det blir. Det man gjorde på VM (där videogranskning användes även under pågående match) blev enormt omdebatterat och var den stora snackisen och väldigt ifrågasatt. Ambitionen var överraskande bra, man vill komma åt ett gigantistk problem. Man vill inte ha problemet "är det straff eller inte?", säger Stefan Lundin till Radiosporten.

Annons

I det danska systemet delas straffen ut motsvarande vad det skulle renderat i på planen. Undantaget är filmningar, som vanligtvis ger ett gult kort. Har de haft stor inverkan på matchutgången, kan de ge en match avstängning, enligt Radiosporten.

– Nästa steg är filmningarna. Jag tycker det är helt rätt att våga utmana och använda digitala hjälpmedel, men vi får inte gå för fort fram för då kan det bli ett ordentligt bakslag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan