Inom högerpopulistiska och högerextrema kretsar talas det ofta om yttrandefrihet. När den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar på gatorna i Stockholm eller Borlänge väcker det berättigad ilska och avsky.

Hans Lindeberg, chefredaktör på Östersuds-Posten. Fotomontage.
NMR lutar sig mot den grundlagsskyddade yttrandefriheten när de söker tillstånd för att tåga och sprida sin rasistiska propaganda.
Priset vi får betala för yttrandefriheten
Hur kränkande det än kan upplevas är det priset vi får betala för yttrandefriheten. Den måste få gälla lika för alla. En annan sak är att det efter olika nazistiska aktioner pågår flera polisutredningar om hets mot folkgrupp. Efter 1-majdemonstrationen i Boden polisanmäldes NMR:s kandidat till kommunfullmäktige för att ha ropat "Hell seger" från talarstolen.
Annons
Annons
Yttrandefriheten innebär däremot inte rätt att stå oemotsagd. När Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson valtalade i Badhusparken i Östersund för några veckor sedan visade tre åhörare sitt missnöje genom att vända ryggen mot Åkesson och drapera sig med en regnbågsflagga. Helt i sin ordning, de utnyttjade sin yttrandefrihet till en tyst motdemonstration.

Jimmie Åkesson möttes av en tyst motdemonstration när han valtalade i Badhusparken.
Bild: Johan Axelsson
Betydligt mindre högljutt talar högerpopulistiska krafter om rätten att vara olika. Att inte diskrimineras på grund av sin sexualitet eller sitt ursprung är ett exempel. Även den en lika stark och grundlagsskyddad rättighet som yttrandefriheten.
Sapmi Pride och Östersunds Pride för första gången i Sverige sida vid sida
När ord som avvikande, assimilering, svenskhet, utanförskap, majoritetskultur, nationalitet och etnicitet blir allt vanligare i den offentliga debatten kan en slutsats vara att rätten att vara olika riskerar att urholkas. Att den inte längre omfattar alla?
I helgen arrangeras Sapmi Pride och Östersunds Pride för första gången i Sverige sida vid sida. Badhusparken är startpunkten för ett gemensamt pridetåg på lördag.
Annons
Pride handlar i grund och botten framförallt om rätten att vara olika. Att inte bli kränkt för den man är.
Annons
Att försvara grundläggande mänskliga rättigheter är grunden för den journalistik som Östersunds-Posten står för. Därför stöder vi helgens pride genom att märka både tidningen och vår nyhetssajt op.se med regnbågsfärgerna.
Just nu känns det som att rätten att vara olika behöver manifesteras med en mycket tydlig färgskala. Jag hoppas att Badhusparken fylls med regnbågens alla färger nu på lördag!
Läs mer
Hans Lindeberg: Att förvänta sig att vi "jobbar gratis" nästa gång det brinner är inte hållbart
Hans Lindeberg: Åkessons hyllning till lokal journalistik klingar falskt