Annons

Annons

Annons

Annons

Krokom

DEBATT: Nils Å Hallström: Sossarna lägger skatt på trygghet

Annons

För snart 15 år sedan uppmärksammade vi de långa väntetiderna som var på Östersunds sjukhus; ”tid för besöket meddelas om ca: 12–20 månader”. Ett annat svar på en remiss: ”tid för besöket kommer att bokas om ca: 12–32 månader”.

En av de ansvariga, Robert Uitto (S), fick ett skarp brev från mig. Det enda som hände var att staten fick gripa in med en lag! Vårdgarantin – max tre månaders väntan, som man dessutom inte heller klarar av.

Annons

Annons

Vi gav alla våra anställda, närmare 200 personer, sjukvårdsförsäkring. Detta har kostat oss åtskilliga miljoner under alla år, men är värt pengarna. Det har räddat liv.

Nu lägger de rödgröna skatt på detta. Vi som arbetsgivare betalar mer, de anställda ska betala skatt på ett förmånsvärde, skatt på trygghet? Rättvist enligt närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S), som jag i veckan diskuterade bland annat detta med.

En förmån för mig är något man kan omsätta i pengar; fri lunch, en företagsbil, subventionerad lägenhet och så vidare. 

Att känna trygghet om något händer, veta att man får snabb och kvalificerad hjälp, slippa vänta med en gnagande oro och i de flesta fall värk, oftast med långa sjukskrivningar som följd – detta är ingen förmån, utan en självklar rättighet, som tyvärr inte finns i vår region.

Lagen om anställningsskydd, Las är en annan fråga jag tog upp. Det är en gammal förlegad regel som innebär att sist anställd, först ut. Inga förändringar, enligt Damberg.

Las innebär en rigorös trygghet för dem som jobbat länge som därmed, i vissa fall, knappast behöver prestera. Unga människor i livets uppstart med nytagna lån och familj har ingen trygghet alls, de är oftast sist in. Oavsett prestation förlorar man jobbet vid nerdragningar.

Annons

Sverige kommer inte att vinna matcherna om inte den bästa startelvan ställs på plan.

Fråga till Damberg: Ska bara de som tjänat partiet längst få ministerposterna? Regionen har använt den principen, Robert Uitto finns fortfarande kvar någonstans bland regionens katakomber, nu med ny titel och högre lön.

Alla vet hur det har gått; 15 år senare måste man låna även till de anställdas löner.

Med en ny regering kan vi företagare producera i världsklass igen.

Nils Å. Hallström

 

 

 

Annons

Annons

Till toppen av sidan