Annons

Annons

Annons

Annons

Nälden

DEBATT: Näringsministern svarar Hallström: Att köpa sig förbi vårdkön ska inte subventioneras med skattemedel

Mikael Damberg (S) och Nils Åke Hallström.

Annons

I måndags besökte jag Jämtland och fick möjlighet att göra ett besök på Hallströms nya anläggning i Ås. Ett imponerande 100-årigt familjeföretag med produkter i tunnplåt.

Att ta tillbaka industrin till finrummet har varit ett viktigt fokus för mig som näringsminister. För att stötta utvecklingen har regeringen vidtagit över 80 åtgärder för att säkra företagens kompetensförsörjning, stödja automatiseringen i företag och öka innovationstakten.

I dag jobbar över en miljon inom industrin. Därför var det inspirerande att få veta mer om de investeringar Hallströms gör för att skala upp produktionen och minska sin skadliga miljöpåverkan.

Under mötet med företagets vd Nils Å Hallström fick vi tillfälle att prata om de utmaningar Hallström möter som företagare. Synpunkter som Hallström även lyfter i ÖP.

Annons

Annons

DEBATT: Nils Å Hallström: Sossarna lägger skatt på trygghet (4 september)

Vi är inte överens om allt så jag vill ge mitt perspektiv på ett par av frågorna:   

För det första. Sjukvården ska vara till för alla, oavsett storlek på plånbok eller sjukdomshistoria. Som Hallström skriver har vi stora utmaningar i vården. Då behöver vi prioritera så att resurserna används rätt.

Därför har vi tagit bort den skattefria förmånen om privat sjukvårdsförsäkring. Den som vill teckna en sjukvårdsförsäkring har all rätt att göra det, men att köpa sig förbi kön ska inte subventioneras genom skattemedel.

I stället behöver vi satsa på en vård för alla genom kortare vårdköer och fler anställda, och vi måste göra det gemensamt mellan stat och landsting. Det borde vara uppenbart för alla att landstingen inte klarar utmaningen själva. Det behövs statliga investeringar istället för skattesänkningar.

Därför går vi till val på att satsa ytterligare 3 miljarder på att korta vårdköerna. En generalplan för vård i tid ska tas fram gemensamt av regeringen och landstingen för att kapa vårdköerna långsiktigt och strukturellt. Vårdpersonalen behöver också fler kollegor. Under nästa mandatperiod vill vi anställa 14 000 nya medarbetare i vården.

Annons

Annons

För det andra. Det är en seglivad myt att tryggheten skulle öka för unga genom att avskaffa turordningsreglerna i Las. Om det blir lättare för chefer att godtyckligt säga upp anställda drabbar det unga som gamla. Risken är stor att vi får anställda som inte vågar säga ifrån om något är fel i rädsla att bli av med jobbet.

Problemen på arbetsmarknaden är inte ett för starkt anställningsskydd, utan tvärtom, att alldeles för många jobbar under otrygga former. Därför har vi bland annat minskat möjligheten för arbetsgivare att stapla otrygga visstidsanställningar på varandra.

Vi går till val på att öka tryggheten på jobbet ytterligare och ge människor större möjligheter till kompetensutveckling och omställning i arbetslivet så att alla kan hänga med när arbetsmarknaden förändras.

I dag har 300 000 fler ett jobb att gå till. Vi har växande företag i hela landet. Ekonomin går som tåget och vi investerar i välfärden. Den styrkan vill vi använda till att fortsätta bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Mikael Damberg (S) närings- och innovationsminister

Annons

Annons

Till toppen av sidan