Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Ännu inte klart – men goda chanser att S får behålla sitt extra riksdagsmandat

Än är faran inte över för länets Socialdemokratiska riksdagsledamöter, men mycket tyder på att partiet kommer att få behålla det utjämningsmandat som gör att de kan behålla båda sina riksdagsplatser.

Text

Det blev en rafflande valnatt för de Socialdemokratiska riksdagsledamöterna Kalle Olsson och Anna-Caren Sätherberg, där det först stod klart att de mist ett av sina mandat och sedan att de troligtvis får ett nytt.

Bild: Johan Axelsson

Annons

Trots att Socialdemokraterna miste ett av sina riksdagsmandat till Sverigedemokraterna i söndagens val så ser båda partiets nuvarande riksdagsledamöter ut att kunna fortsätta på sina poster.

Orsaken är att Jämtland lyckats erövra ett av de utjämningsmandat, som Valmyndigheten fördelar över partierna efter att de ordinarie mandaten tillsatts, och som syftar att garantera att partiernas representation ska fördelas proportionerligt över hela landet.

Annons

Annons

– Det finns 39 utjämningsmandat att fördela mellan partierna och enligt det preliminära valresultatet får Socialdemokraterna sex av dessa, säger Abboud Ado, som arbetar som statistiker på Valmyndigheten.

I nuläget fördelas dessa sex mandat mellan Socialdemokraternas valkdistrikt i Jämtland, Östergötland, Uppsala, Örebro, Stockholms län och Stockholms stad.

Men enligt Abboud Ado är det något som kan förändras när den slutgiltiga rösträkningen presenteras senare i veckan, även om Jämtland för närvarande ligger bra till.

I nuläget ser det ut som att Jämtlands län kommer att få behålla det utjämningsmandat som tillfaller länet med den nuvarande fördelningen av riksdagsröster. Det innebär i sin tur att Socialdemokraterna kan behålla två ledamöter i riskdagen trots att Sverigedemokraterna erövrade ett av de direkta mandat partiet suttit på under den gångna mandatperioden. Foto: Jessica Gow

– Mandaten delas ut i förhållande till hur många som röstat på partiet i de olika distrikten och inom Socialdemokraterna ser vi att Jämtland har det tredje bästa jämförelsetalet av sex distrikt, säger han.

Med andra ord behöver tre andra Socialdemokratiska distrikt mista sina utjämningsmandat innan Jämtland riskerar att mista sitt. Det skulle i sin tur kräva att det har skett en rejäl omfördelning av partiets röster i samband med att det slutgiltiga valresultatet presenteras.

Men några bedömningar om hur troligt ett sådant scenario skulle vara vill Abboud Ado inte ge sig in på.

Annons

– Det går inte att säga hur sannolikt det är att Socialdemokraterna i Jämtland får behålla sitt utjämningsmandat, utan det beror helt och hållet på hur partiets röster har fördelats internt, säger han.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan