Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Länet kan få ett till mandat i riksdagen

Jämtlands län ser ut att få ett utjämningsmandat. Det betyder att länet i så fall kommer att representeras av fem riksdagsledamöter, vilket är en mer än förra mandatperioden.

Text

Måndagsmorgonens preliminära valresultat visar att länet har samma representation som efter förra valet 2014 samt ytterligare ett mandat för Sverigedemokraterna. När slutgiltiga valresultatet fastslås på fredag kan resultatet alltså bli följande:

• Moderaterna, 1 mandat

• Centerpartiet, 1 mandat

• Socialdemokraterna, 2 mandat

• Sverigedemokraterna, 1 mandat

Annons

Fakta:

De 349 mandaten består av 310 fasta mandat och 39 utjämningsmandat. Antalet fasta mandat som varje valkrets har bygger på antalet personer med rösträtt i valkretsen. Fördelningen av de här mandaten speglar röstresultatet i varje valkrets.

Annons

Syftet med de 39 utjämningsmandaten är att fördelningen mellan partierna sett över hela landet ska bli så proportionell mot antalet röster som möjligt. Utjämningsmandaten fördelas därför på ett sätt så att de motsvarar hur stor andel röster som partiet har fått i hela landet. Utjämningsmandaten fördelas först på parti och sedan på valkrets.

Källa: Riksdagen.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan