Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Oksanen: Centerpartiet sveper framåt som en lie genom Jämtland

Centerpartiet går som en lie genom Jämtland i vad som får betraktas som en historisk Centerframgång. Kombinationen av att bäras fram stärkt av framgångarna på riksplanet och lokala företrädare som fokuserat på sakpolitik gör att partiet går framåt i de flesta kommuner.

Text

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen, ledarskribent Östersunds-Posten (c).

Annons

I Östersund har socialdemokraterna skakats av skandalerna kring Östersundshem och Östersunds FK, något vi knappast sett slutet på än. Istället går Centerpartiet starkt fram och får 22,4 procent av rösterna, en ökning med 8,4 procentenheter, och hela sex nya mandat.

Östersund behöver alltså nytt ledarskap efter 24 år av socialdemokratiskt styre och på måndagsmorgonen kastade kommunalrådet Ann-Sofie Andersson (S) in handduken. Det är nu bäddat för att dagens oppositionsråd Bosse Svensson (C) tar över ett styre där Allianspartierna har 30 mandat medan de rödgröna landar på 26 med SD som vågmästare på 5 mandat.

Bosse Svensson (C) ser ut att leda Östersund i fyra år.

Bild: Johan Axelsson

Annons

Annons

Men framgången i Östersund var inte Centerpartiets största i Jämtland. I Åre blir man största parti efter att ha ökat med 8,5 procentenheter till 27,7 procent. Centerpartiets oppositionsråd Daniel Danielsson ser ut att få kliva in i rollen som kommunalråd när även Västjämlands väl ökar starkt och får två nya mandat. Tillsammans med KD var dessa partier i opposition, men får nu 19 mandat vilket räcker för en majoritet.

Framgången i Ragunda bräcks av den i Bräcke. Centerpartiet får 34,2 procent, en ökning med 7,7 procentenheter.

Ännu större blir Centerpartiet i Ragunda där man går över 30 procent efter en ökning med hela 12,8 procentenheter. Centerpartiet får åtta mandat, men det kommer att bli en utmaning att få ihop ett majoritetsstyre som placerar Socialdemokraterna med nio mandat i opposition. Antingen behövs V eller SD för att en majoritet ska formeras med Allt för Ragunda och Kd.

Framgången i Ragunda bräcks av den i Bräcke. Centerpartiet får 34,2 procent, en ökning med 7,7 procentenheter. Det blir dock inga nya mandat för Centerpartiet, men det är en bedrift att behålla alla sina mandat i ett kommunfullmäktige som bantats med åtta platser.

Även i Bräcke väntar förhandlingar om hur kommunen ska styras, ska Socialdemokraterna placeras i opposition av en majoritet krävs återigen stöd från V eller SD för att C, M och Jämtlands Väl Bräcke få ihop det.

Annons

I Strömsund går också Centerpartiet fram med 6,6 procentenheter och får 19,2 procent. Men här lär inte Centerpartiet vara med i styret, Socialdemokraterna håller trots allt ställningarna och har ensamma över 45 procent och kan fortsätta styra med hjälp av Vänsterpartiet.

Annons

Härjedalen får Centerpartiet inga nya mandat, men väl en ökning på 3,2 procentenheter och landar på 20,7 procent. Åtta partier delar på 31 mandat i fullmäktige vilket innebär komplicerade förhandlingar.

I Krokom noterar Centerpartiet sin minsta ökning, bara plus 0,4. Men partiet har en stark ställning i kommunen med valresultatet 28,7 procent. Styret, i form av det valtekniska samarbetet som går under namnet samverkanspartierna, Centerpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna får dock inte majoritet, men har 20 av 41 mandat i fullmäktige.

Den stora koalitionen S och M backar tillsammans över tolv procentenheter.

Ingen regel utan undantag. I Berg backar Centerpartiet till 17,1 procent och tappar två mandat. Här är SD vågmästare mellan å ena sidan S + V och C + M på den andra.

Även i regionvalet, där den preliminära räkningen fortfarande pågår i skrivande stund, går Centerpartiet starkt framåt och blir näst största parti med över 20 procent. Den stora koalitionen S och M backar tillsammans över tolv procentenheter. Resultatet öppnar för ett nytt styre, även om SD är vågmästare mellan två helt jämnstora block.

Hur stort inflytande Centerpartiet får i länets kommuner avgörs av de veckor som nu stundar i lokala förhandlingar, men framgångarna visar att pragmatism, leverans och tydlighet ger resultat.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan