Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Oksanen: "Too close to call" innebär prövningens tid för svensk politik

”Too close to call”.

Text

Termen förknippas med osedvanligt jämna val i USA mellan två kandidater där det kan avgöra på sista rösten. Too close to call är det också i riksdagsvalet. Även om ett mandat hit eller dit inte spelar någon roll i praktiken med SD som mandatsom stark vågmästare så handlar det om psykologi och upplevd legitimitet. Så länge de rödgröna har något mer och några röster fler än Alliansen så kommer det att vara svårare för Stefan Löfven (S) att vika ned sig mot den förkrossande majoriteten i riksdagen som vill byta statsminister.

Annons

Annons

Först när alla utlandsröster och sena förtidsröster räknats under onsdagen kommer vi att veta vilket block som är störst.

På måndagsförmiddagen skiljde 28 000 röster de rödgröna från Alliansen. Det innebär att det är ”Too close to call”. Först när alla utlandsröster och sena förtidsröster räknats under onsdagen kommer vi att veta vilket block som är störst.

Traditionellt brukar S tappa två tiondelar och Moderaterna vinna en tiondels procent. Utlandsrösterna vet vi är en stark gren för moderaterna, samtidigt som hur mandaten faller ut kan slå helt annorlunda. 2010 fick C ett mandat på S bekostnad, 2014 tappade Kd ett mandat till Mp jämfört med valnatten.

Onsdagens sista röster är viktiga eftersom det handlar om vem som har en upplevd styrkeposition de kommande veckorna.

Att bli framsläppt som regering är bara ett steg. För Alliansen är det största hindret att kunna regera det faktum att i en budgetomröstning räcker det med att Sverigedemokraterna röstar på Socialdemokraternas budget för att man tvingas styra med Magdalena Anderssons ande över sig. Inte ens om Alliansen skulle förhandla budgetlösning med Miljöpartiet räcker det i nuläget till att matcha SD-stöd till en S-budget.

Annons

Svensk politik har många sanningens ögonblick framför sig i höst.

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen, politisk redaktör Hudiksvalls Tidning (c) och ledarskribent Östersunds-Posten (c).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan