Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Socialdemokraterna siktar på att behålla makten i Strömsund med stöd av Vänsterpartiet

I Strömsund verkar det finnas väljarstöd för fortsatt rött styre. Men i riksdagsvalet tappade Socialdemokraterna stort och andelen som valde Sverigedemokraterna i riksdagen är högst i hela länet.

Text

Susanne Hansson (S), kommunalråd i Strömsund räknar med fortsatt rött styre i kommunen.

Bild: Bengteric Gerhardsson

Annons

Trots att både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet förlorat varsitt mandat i kommunfullmäktige kan de med ett mandats övervikt bilda majoritet i kommunfullmäktige. Åtminstone om valresultatet står sig även när de förtida rösterna är färdigräknade på onsdag.

– Vi har en överenskommelse med Vänsterpartiet om att fortsätta samarbeta även efter det här valet, säger kommunalrådet Susanne Hansson (S).

Det bekräftas av Peter Frost (V). Han sitter som bäst och räknar på hur många röster som skulle krävas för att det sista mandatet i fullmäktige istället går till något av de borgerliga partierna. Då skulle det bli helt jämt mellan blocken och ett helt annat politiskt landskap. Inget tyder på att det blir så, men man vet aldrig säger Frost.

Annons

Peter Frost (V) i Strömsund vågar inte ta ut segern innan alla förtidsröster är färdigräknade.

Bild: Ingmar Reslegård

Annons

Socialdemokraterna ser positivt på valresultatet, trots att de backade drygt två procentenheter.

– Vi fick drygt 45 procent av rösterna och är fortfarande störst i länet. Ett av de bästa resultaten för Socialdemokraterna lokalt i hela landet skulle jag tro, säger kommunalrådet Göran Bergström (S).

Det finns en tydlig förändring i hur Strömsundsborna fördelat sina röster i kommun- och riksdagsvalet.

I riksdagsvalet minskade stödet för Socialdemokraterna med 8,7 procentenheter, i länet överträffas det bara av Ragunda där tappet var elva procent.
20,7 procent i Strömsund valde Sverigedemokraterna, det är den högsta andelen bland alla länets kommuner. Men Göran Bergström är inte förvånad, säger han.

- Det drar en högervåg genom hela Europa. Jag har märkt det i valrörelsen. Många har sagt att de tänker rösta på Sverigedemokraterna i riksdagen men att de fortfarande lägger sin röst på oss i kommunvalet.

Sverigedemokraterna ökar från tre till fyra mandat i fullmäktige och hoppas få inflytande i de politiska nämndernas arbetsutskott framöver. - Det skulle ge en betydelsefull inblick i arbetet säger Hans Elmbjer.

Bild: Lennart Öhd

Sverigedemokraternas Hans Elmbjer är besviken. Visserligen ökade partiet från 8,9 till 9,3 procent och de verkar få ytterligare ett mandat i fullmäktige. Men han hade nog förväntat sig mer mot bakgrund av framgångarna på riksplanet.

Annons

Annons

– Vi har inte nått fram med våra profilfrågor eftersom media ger mest utrymme åt de etablerade partierna.

Sverigedemokraterna ställde inte upp i ÖP:s direktsända valdebatt i Strömsund och svarade inte på väljarnas frågor om kommunpolitik på valtjänsten #kandulova. Det hade partiet inte möjlighet till, enligt Elmbjer.

– Jag svarar på frågor direkt när jag träffar folk, jag föredrar det mänskliga mötet.

Centerpartiet ser sig som valets vinnare, även om det inte leder till maktskifte. Skrällen blev inte så stor som den verkade när tre fjärdedelar av rösterna var räknade, men Mats Gärd (C) är ändå väldigt nöjd med ökningen från 12,6 till 19,2 procent.

Mats Gärd (C) ser centern som valets segrare i Strömsund.

Bild: Anna-Karin Pernevill

– Vi har nått ut med vårt budskap och positiva syn på samhällsutvecklingen, det är det som gjort skillnad.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan