Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Oksanen: Världen väntar inte på vårt svenska chickenrace

Medan de politiska partierna i Sverige spelar chickenrace kommande veckor och tiden rinner iväg utan att kunna bilda en handlingskraftig regering som ser till Sveriges säkerhetspolitiska intressen så är inte omvärlden stilla.

Text

Ryska militärplan under tidigare övningar. Foto: AP Photo/Sergei Grits

Annons

Under tisdagen inleddes den ryska storövningen Vostok-2018, som av ryska myndigheter beskrivs som den största sedan det Kalla kriget var djupfryst. 300 000 ryska soldater, 36 000 fordon samt deltagare från Mongoliet och Kina övar i Sibirien.

Rysslands övning handlar både om signalvärde, regimen vill visa gentemot både den egna befolkningen och omvärlden att man är en militärmakt att räkna med. Ryssland övar också på att kunna föra krig i två i riktningar, och rustar för att på 2020-talet kunna hantera flera större konflikter eller rent av ett globalt krig mot väst.

Annons

Sveriges solidaritetsdeklaration säger att man inte står på sidan om ifall ett EU-land eller ett nordiskt land angrips.

Den ryska övningsverksamheten ska jämföras med den betydligt mindre Nato-övningen i Norge senare i höst. Trots att Trident Juncture blir den största övningen i grannlandet sedan Kalla kriget så omfattar den ”bara” 40 000 man från 29 länder. Scenariot handlar om att Norge ska undsättas efter att ha angripits, där Sverige deltar med 2200 personer. Sveriges solidaritetsdeklaration säger att man inte står på sidan om ifall ett EU-land eller ett nordiskt land angrips.

Annons

Samtidigt är Sveriges förmåga att hantera en orolig omvärld inte på den nivå som behövs. Det anorektiska försvarsbeslutet från 2015 saknar 18 miljarder kronor de närmaste åren för att genomföra beslutet. Sveriges försvarsutgifter ligger runt 1 procent av BNP. Lägger vi till anskaffningsbehov utan att växa i förmåga så saknas upp till 50 miljarder kronor de kommande tio åren enligt Riksrevisionen. Utöver det behöver Sverige rusta.

Armén kämpar idag att få ihop två brigader, det är lika mycket som Estland har.

Flygvapenchefen vill se 120 Gripen E-plan istället för planerade 60. Marinen klarar bara att av att hålla Göteborgs hamn öppen och samtidigt helt överge östkusten. Vi pratar om ett behov som kanske det tredubbla jämfört med idag. Armén kämpar idag att få ihop två brigader, det är lika mycket som Estland har. Minst det tredubbla skulle behövas även här.

Annons

Den regering som tillträder när chickenracen i riksdagen är avklarade har egentligen slut på reformutrymme när Sveriges säkerhetspolitiska behov i en orolig omvärld behöver klaras av.

Hur många potentiella regeringsbildare och väljare inser detta?

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen som skriver om säkerhetspolitik och försvar för flera att Mittmedias liberala och centerpartistiska tidningar. Oksanen är politisk redaktör Hudiksvalls Tidning (c) och ledarskribent Östersunds-Posten (c).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan