Han följer de lokala valrörelserna och resultaten på nära håll och menar att mycket av kommunresultaten är utslag av rikstrender. Som att KD gick fram så kraftigt till exempel.
I Östersund fick KD tre nya mandat och nu blir det fyra kristdemokrater i fullmäktige om valresultatet står sig när allt är räknat.
– Det kan bero på en kombination av rikstrend och av att företrädaren är känd, förre polischefen Stephan Jerand, säger Thomas Widenstjerna som är överraskad av KD-kometen.
– På riksnivå är jag annars inte förvånad över resultaten. S och M gick bättre än opinionssiffrorna, SD sämre och C:s raket kom av sig. Men KD är den stora överraskningen. Jag tror man kan tillskriva en viss partiledareffekt.
Annons
Annons
Centerpartiet gick fram ordentligt i Östersund, plus sex mandat och ser nu ut att bli endast fyra mandat mindre än S. Thomas Widentjerna pekar på att partiet gjorde en stark valrörelse och att Litsbacken, expresscykelvägarna och turerna i bostadsbolaget fallit ut till oppositionens fördel.
– Socialdemokraterna har haft det tufft när det gäller Östersundshem, säger han.
Det kan bli maktskiften i flera jämtländska kommuner. I Åre byts majoriteter regelbundet vid varje val och den här gången backade S som haft makten den här mandatperioden tillsammans med M och MP.
Läs också: Väljarna i Bispgården välkomnar förändring: "Kan ju i alla fall inte bli sämre"
Resultatet visar att Åre kommun är starkt polariserat, precis som framgick i valdebatterna, mellan det starka centrala Åre och övriga kommundelar.
I Kall blev Västjämtlands väl största parti och gick fram som en raket liksom Centern medan Socialdemokraterna backade.
I Åre kom Västjämtlands väl först på femte plats medan C, M, MP och S var större.
– Det här sätter fingret på de problem som finns i många kommuner med periferi kontra centrum. Det handlar om kampen om resurserna, säger Thomas Widenstjerna.
Annons
Han är övertygad om att det i huvudsak kommer att gå lugnt och lågmält till i kommunerna när politikerna ska sy ihop sina nya majoriteter. Det kommer inte att bli samma högljudda och spänningsfyllda läge som på riksplanet även om han inte helt avskriver överraskningar och lokala konflikter.
Annons
– Men för det mesta är kommunpolitiker duktiga på att hitta lösningar, säger han.
Läs också: Krokoms kommunchef vill dra i nödbromsen – föreslår stopp för inköp och anställning
På kommunnivå dominerar också sakfrågorna och praktiken. Det handlar sällan om ideologi, menar Thomas Widenstjerna.
Det är därför Bergs kommun sticker ut så mycket i årets valresultat. Här gick S fram något litet och Moderaterna stod i princip stilla. Centerpartiet som i övriga länet gick fram starkt backade i sitt tidigare starka kommunfäste. Och här dominerade ingen sakfråga utan en ideologisk debatt om privatiseringen av vården.
Varför sticker Berg ut?
– Det handlar sannolikt om hur valkampanjerna har bedrivits. Allt handlar om att möta väljare.
Socialdemokraterna i Bergs kommun mötte sina väljare bland annat på återvinningsstationen.
– Det låter som ett vettigt upplägg, säger Thomas Widenstjerna som ser framför sig att SD inte tvärsäkert blir de vågmästare de ser ut som i flera kommuner.
Orsaken är att det både kan bli tomma mandat i brist på ledamöter samt att SD kan få se flera avhopp under kommande mandatperiod, något som är vanligt för oerfarna partier.
– Förra mandatperioden hade över 100 kommuner blocköverskridande samarbeten. Vi kommer att få se mer av det.
Datum för nya mandatperioden i Östersund:
Nya kommunfullmäktiges mandatperiod börjar den 15 oktober 2018. Första planerade sammanträdet är den 18 oktober 2018.
Nämnderna inleder sin mandatperiod den 1 januari 2019 och de brukar väljas på decemberfullmäktige, vilket i år är den 17 december 2018.