Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Sture Hernerud åter kommunalråd i Krokom – om S-väljarna får bestämma

När alla personröster i kommunvalet i Krokom nu har räknats så har det tidigare kommunalrådet Sture Hernerud fått flest personkryss av dem som röstade på Socialdemokraterna.

Text

Kommer han då att utmana det nuvarande socialdemokratiska kommunalrådet i opposition, Niklas Rhodin, om att leda S i Krokoms kommun?

– Nej, nej nej. Det kommer jag inte att göra. Jag kommer att stötta honom.

Efter mer än 20 års bortavaro från kommunpolitiken så fick 67-årige Sture Hernerud från Värmon flest personkryss av Socialdemokraterna.

Bild: Ingmar Reslegård, Arkivbild

Sture Hernerud säger att han är riktigt överraskad över de preliminärt 241 personliga rösterna, 8,3 procent av samtliga röster på S.

– Jag har ju varit borta från kommunpolitiken i 22 år.

Niklas Rhodin, som med sina 24 år är 43 år yngre än Sture Hernerud, samlade 209 personkryss. Det motsvarar 7,2 procent av S-rösterna.

Annons

– Det är jätteroligt att både jag och Sture klarade personvalsspärren, säger Niklas Rhodin.

Annons

Niklas Rhodin från Krokom har lett Krokoms Socialdemokrater sedan snart två år.

Bild: Ingmar Reslegård, Arkivbild

Han är övertygad om att Sture Hernerud med sin kommunpolitiska comeback såg till att Socialdemokraterna fick fler röster än de annars skulle ha fått.

Det är medlemmarna i Krokoms arbetarekommun som senare i september beslutar om vem som ska vara förstanamnet för S i kommunfullmäktige.

Någon annan än Niklas Rhodin skulle vara en överraskning. Arbetarkommunen placerade Niklas Rhodin som första namn på S-valsedeln och bestämde 2016 att han i slutet av det året skulle efterträda Rolf Lilja som oppositionsråd.

Valmyndigheten framhöll på fredagskvällen att resultatet för kommunvalet i Krokom ännu inte är helt fastställt. Det gör att mandaten ännu inte är fördelade.

Centerns Malin Bergman från Ås fick flest personröster i kommunvalet i Krokom.

Bild: Bengteric Gerhardsson, Arkivbild

Men antalet personkryss kommer som mest att ändras med bara någon eller några röster. Så därför går det redan nu att kora personvalsvinnarna i Krokoms kommun.

Flest personröster fick Centerns toppnamn Malin Bergman, 331 stycken. Hon följdes av Sture Hernerud och Niklas Rhodin med 241 respektive 209.

Därefter följde Ronny Karlsson (SD) med 126, Björn Hammarberg (M) 108, Eva-Lena Blom från Jämtlands Väl Krokom 101, Gunnar Hellström (C) 96 och Vänsterns Jörgen Blom som fick 94 kryss.

Annons

Annons

Gunnar Hellströms 3,6 procent av Centerrösterna nådde dock inte personvalsspärren på 5,0 procent.

Förstanamnet för Jämtlands Väl Krokom, Eva-Lena Blom från Aspås, fick överlägset flest personkryss i förhållande till antalet röster på partiet.

Bild: Ingmar Reslegård, Arkivbild

Räknat i procent blev Eva-Lena Blom den stora vinnaren med personkryss på 34,7 procent av rösterna på Jämtlands Väl Krokom.

Därefter följde SD:s Ronny Karlsson med 14,5 procent, Malin Bergman (C) 12,4, Jörgen Blom (V) 12,3, Björn Hammarberg 9,0, Sture Hernerud (S) 8,3, Niklas Rhodin (S) 7,2 och Marie Svensson (V) 6,5 procent. Hennes 50 personröster var precis de 50 som krävdes för att klara personvalsspärren vad gäller antal röster.

Närmast av övriga kandidater att klara spärren för att bli personligt vald var Moderaternas Bengt Olofsson. Hans 60 röster gav en personandel på 4,99 procent av alla M-röster.

Övriga som procentmässigt hamnat över 5,0 har fått färre än 50 röster och därmed inte blivit personligt valda.

Läs mer:

Högt valdeltagande i Jämtlands län – men tydlig skillnad mellan kommunerna

Lista: Så gick valet i länets kommuner och i regionen

Ingen sida vann majoritet i Krokom – Sverigedemokraterna fortsatt i vågmästarroll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan