Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Färre personröster i riksdagsvalet – Hanna Wagenius personvalskampanj i Centern nådde inte ända fram

Centerns Hanna Wagenius satsade stenhårt på sin personvalskampanj till riksdagen, men lyckades inte peta ned förstanamnet Per Åsling. Överlag minskade personrösterna i årets riksdagsval.

Text

Hanna Wagenius (C) fick 1 149 personröster, men det var en bra bit kvar till de 2 069 kryss som Per Åsling fick.

Hanna Wagenius (C) tycker fortfarande att det vore kul att komma in i riksdagen och tänker sig en ny personavalkampanj i nästa val.

Bild: Ingmar Reslegård

– Jag är ändå överväldigad av hur många som faktiskt kryssade mig, säger Hanna Wagenius och tillägger att Centern i länet har en mycket kompetent riksdagsledamot i Per Åsling.

Annons

Annons

En något mindre men ända tydlig kryssframgång på riksdagslistan hade partikamraten Magnus Andersson, lantbrukare från Lit. Han hade nominerats på tolfte plats men tog sig upp till plats fem på valsedeln.

Läs också: Flatmo (C) halverade sina kryss från förra valet: "Om jag fått lika många som 2014 hade jag sett det som ett misslyckande"

Det var färre länsbor som nyttjade möjligheten till personröstning i årets riksdagsval, drygt 28 procent jämfört med drygt 34 procent förra valet,

Socialdemokraternas Kalle Olsson blev förstanamn genom personkryssen och petade ned Anna-Caren Sätherberg till andra plats, men båda kommer in i riksdagen.

Läs mer: Kalle Olsson blev valets stora kryssraket

Moderaternas Pär Jönsson fick 775 personröster och tog sig därmed upp från fjärde till andra plats. Men Saila Quicklund fick 2 264 kryss och fortsätter därmed att representera Moderaterna i riksdagen.

Annons

Läs också: Riksdagsvalet är färdigräknat – och här är dina riksdagsledamöter

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan