Annons

Annons

Annons

Östersund

DEBATT: Svar från Hela Sverige ska leva: Staden är beroende av landsbygden för sin överlevnad

Annons

Svar till signaturen Stadsbo som förra veckan skrev om vad det kostar staden att ha landsbygd.

INSÄNDARE: Är det några i Östersund som får ”skatteåterbäring” så är det ni på landsbygden! (17 september)

Annons

Det senaste åren har begreppet urban norm etablerat sig allt mer, för att synliggöra hur staden är överordnad landsbygden och att det är stadens värderingar som alltid väger tyngst.

Ditt inlägg är ett utmärkt exempel på hur urban norm ser ut, och på den kunskapsbrist som ligger bakom den typen av uppfattningar. Eftersom all utveckling börjar i det lokala så välkomnar vi ditt inlägg, just för att det blir tydligt hur det är samma föreställningar som råder mellan Stockholm och Östersund som mellan Östersund och de mindre orterna runt omkring, så tack för det.

Annons

Det finns mycket att påpeka om bristande kunskap och faktaunderlag i de svepande påståenden du gör, om den slitna gamla klyschan att landsbygden är tärande medan staden är det närande, trots att vi i dag vet att det är tvärtom – staden är beroende av landsbygden för sin överlevnad.

Vi rekommenderar de balansrapporter som riksorganisationen Hela Sverige ska leva har tagit fram, som visar på de faktiska förhållandena mellan stad och land inom olika områden som kultur, hållbarhet och tillväxt.

Vi kan också konstatera att du synliggör hur människor på landsbygden värderas mindre. I en tid när vi står inför stora demokratiska utmaningar är det både viktigt och nödvändigt att dessa värderingar kommer fram i ljuset, att det blir synligt att det inte alls är så att människor värderas lika i vårt samhälle, utan att det till och med är helt okej att öppet påstå att vissa är mindre värda och därmed får skylla sig själva om det finns problem.

Annons

Det här kommer vi att fortsätta prata om, hur vi skapar en samhällsutveckling utifrån alla människors lika värde.

Vi kommer inom kort att bjuda in till vårt höstmöte där dessa frågor kommer att tas upp – du är varmt välkommen så kan vi fortsätta prata!

Styrelsen för Hela Sverige ska leva Jämtlands län, genom Kristina Ernehed, ordförande

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan