Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Oksanen: Sjuksköterskor som säger ifrån, rekordbudgetunderskott - sätt S på bänken efter 77 år

Antibiotikakurer som inte hinns med. Stress som gör att journalläsning blir lidande. Underbemanning, utsliten personal och sjukskrivningar. 29 sjukskrivningar eller uppsägningar senaste året, varav fem fått utmattningssyndrom. Patientsäkerhet som blir lidande. Det är inte konstigt att sjuksköterskorna och undersköterskor på kirurgkliniken i Östersund säger ifrån.

Text

Läs mer: Kirurgkliniken i uppror

Samtidigt har de en arbetsgivare i ständig kris. Länstidningen berättar att underskottet nu växer. Delårsrapporten för Region Jämtland Härjedalen visar ytterligare 50 miljoner mer i förlust än vid förra prognosen. Nu handlar det om en kvarts miljard back i år. Underskottet sägs bero på ökade personalkostnader, ökade läkemedelskostnader och att kostnaderna för vården utanför länet ökar. Det gör att intäktsökningen på 53,7 miljoner kronor ätits upp med råge. Likviditeten är så dålig berättar LT att regionen tvingats låna ytterligare 100 miljoner kronor av Kommuninvest under året.

Annons

Annons

Socialdemokraterna och Moderaterna har inte fått ordning på regionen, som alltjämt får beskrivas vara i ekonomiskt fritt fall. Samtidigt ökar belastningen och trycket på den främsta linjen, sjuksköterskor och undersköterskor på avdelningarna. Om skillnaderna i vården mellan olika delar av landet blir för ojämlik urholkas samhällskontraktet. Att hitta en bärkraftig ekonomi och en godtagbar servicenivå blir i slutändan statens ansvar om inte regionstyret får ordning på verksamheten

Tvångsförvaltning från staten är inget som någon vill se, det är dags för socialdemokraterna att sätta sig på oppositionsbänken 77 år får räcka. Det räcker nu. Det är dags för Alliansen att ta över med hjälp av miljöpartiet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan