Annons

Annons

Annons

Krisen i Östersundshem

Hans Lindeberg: Från byggföretaget får vi inga svar - det är bara att beklaga

Text

Att låta olika sidor komma till tals.

Att låta de bästa argumenten från en person eller ett företag som på något sätt pekas ut komma fram i en publicering.

Läs också [+]: Pilgrimsta Hus Byggs vd vill inte svara på ÖP:s frågor – Mats Gustafsson: ”Jag är inte intresserad”

Det är två grundregler för alla som arbetar med oberoende journalistik. Skälet är att vi vill skapa balans, så att läsare eller tittare själva kan bilda sig en uppfattning om vad som sägs i en nyhetsrapportering.

Annons

Annons

Förutsättningen är att de som vi vill intervjua då verkligen ställer upp och svarar på frågor.

I forum där de inte blir ifrågasatta

Det blir allt vanligare att mer eller mindre offentliga personer själva försöker styra mediebilden genom att vägra svara på frågor från journalister. Väljer de att uttala sig så är det i forum där de inte blir ifrågasatta.

Härvan kring Östersundshem är ett aktuellt exempel.

Som journalister har vi dessutom pressetiskt kravet på oss att arbeta aktivt för att ge röst olika parter i en publicering. Formuleringar om att "vi har sökt XX för en kommentar utan att lyckas" får aldrig bli slentrian.

Ibland anklagas media för trakasserier när vi jagar någon

Tvärtom handlar det om att försöka få tag i intervjupersoner som bör få kommentera på många olika sätt, mejl, telefon, SMS och till slut även helt enkelt söka upp någon personligen. Och även dokumentera hur vi försöker nå kontakt.

Ibland anklagas media för trakasserier när vi "jagar" någon. Det kan förstås vara upplevelsen hos den som "blir utsatt". Då är det viktigt att förstå att det är en del i journalistens jobb.

Sedan är det alltid en fråga om gränsdragning. Vi i media har ansvaret för att se till att "jagandet" inte går för långt.

Samtidigt har företaget täta band med kommunägda Östersundshem

Östersunds-Posten har de senaste veckorna försökt få ställa frågor till Mats Gustafsson, verkställande direktör och ägare till byggföretaget Pilgrimsta Hus Bygg.

Annons

Pilgrimsta Hus Bygg är ett privat företag. Samtidigt har företaget täta band med kommunägda Östersundshem.

ÖP har tidigare redovisat hur Pilgrimsta Hus Bygg skrivit konsultavtal med både Daniel Kindberg och Hans Carlsson, tidigare vd och vice vd för Östersundshem, med syftet att utveckla byggföretagets verksamhet.

Annons

Frågor som det är av allmänt intresse att få svar på

I rapporteringen kring Östersundshems egna interna granskningar finns ett antal frågor och påståenden kring affärskontakterna med Pilgrimsta Hus Bygg.

Frågor som det är av allmänt intresse att få svar på. Och som företaget bör få bemöta.

ÖP har sökt Mats Gustafsson för att ge honom möjlighet att svara. På telefon, via mejl och sms och på hans olika arbetsplatser utan resultat.

När våra reportrar slutligen når honom är han i byggkontoret på Remonthagen i Östersund där Pilgrimsta Hus bygger kejdehus som har upphandlats av Östersundshem.

Av filmklippet från mötet framgår att han varken har tid att svara på frågor eller vill avtala tid för en intervju. Några andra svar har ÖP inte fått under våra försök att få ställa frågor till Mats Gustafsson.

Annons

Som publicist är det bara att beklaga att vi inte kan ge hela bilden

Att avstå från att svara på medias frågor är förstås var och en rättighet.

Vi har gjort vad vi har kunnat för att låta olika parter komma till tals och skapa balans i rapporteringen. Fakta är att den här gången kom vi inte i mål.

Därför är det som en del i medierapporteringen om offentligt ägda Östersundshem viktigt att redovisa att när det gäller Pilgrimsta Hus Bygg finns än så länge ett ickesvar.

Som publicist är det bara att beklaga att vi inte kan ge hela bilden.

Läs mer Brottsmisstankarna mot Kindberg och krisen i Östersundshem

Annons

Hans Lindeberg: ÖP:s dörr står öppen för dig som har svårt att hänga med – att bidra till digitaliseringen är vårt pedagogiska uppdrag

Hans Lindeberg: Hur kan en tom stol försvara sina väljares intressen?

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan