Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Peter Johansson (SD): ”Det är klart jag har kontakt med alliansen på ett eller annat sätt”

Kommunpolitikern Peter Johansson (SD) samlade ett stort stöd i valet till regionen där han stod som första namn. Men trots 800 kryss väljer han att lämna sin plats. Han ska satsa på kommunpolitiken där SD ser ut att bli vågmästare.

Text

SD:s gruppledare i Östersunds kommunfullmäktige Peter Johansson.

Bild: Ingmar Reslegård

Annons

– Jag stiger tillbaka. Jag vill koncentrera mig på kommunpolitiken och på mitt jobb. Jag hinner inte mer. Jag är anställd som riksombudsman av partiet och jag håller i utbildningar och föreläsningar, säger han.

– Det känns lite vemodigt när jag samlade 800 personkryss från hela Jämtland.

Peter Johansson kommer troligen att behålla sin roll som gruppledare för SD i Östersunds kommun där han också stod som första namn. Partiet ökade ett mandat och fick fem platser i kommunfullmäktige.

Annons

Annons

Därmed är SD vågmästare i fullmäktige medan alliansen har egen majoritet i kommunstyrelsen.

Fördelningen blev 30 mandat till alliansen, 26 till de rödgröna (S, V och MP) samt fem mandat till SD. Skulle MP i stället värvas över till alliansen skulle SD inte bli den vågmästare det annars ser ut som.

Läs mer: Lista: Så röstade dina grannar i kommunvalet – se var väljarna bor

De flesta gånger har SD ändå röstat med alliansen men Peter Johansson ser nu öppningar för att få mer inflytande i Östersunds kommun. Trots allianspartiernas ovilja att styra med hjälp av SD på riksplanet.

– Det är klart jag har kontakt med alliansen på ett eller annat sätt. Hur vill jag hålla för mig själv. Det är ju ett spel, det sägs en sak i valrörelsen och i slutändan blir det en annan sak. Det hänger sedan också på vilka personer som företräder partierna lokalt. Det är ingen hemlighet att Pär Jönsson har blivit mer som en vän. Vi har fikat och han har gett mig goda råd.

Pär Jönsson (M) är en av veteranerna i kommunpolitiken. Han kom in i fullmäktige 1986 och när Peter Johansson var ny efter förra valet fick han ganska snart hjälp att förstå sig på arbetet av Pär Jönsson.

Annons

– Det har varit lärorikt, säger Peter Johansson.

Hur långt hans vänskap nu räcker för inflytande är ännu oklart. Inom kort väntas besked om hur den nya majoriteten ser ut i Östersunds kommun.

Annons

Se också: SD-politiker med kopplingar till högerextremism blev invald trots avstängning – kommer att ersättas

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan