Oktober 2016 togs första spadtaget för bygget av Fjällblicken, två bostadsrättshus med 48 lägenheter. Planen var att bygget skulle ge Östersundshem ett fint tillskott i kassan.
Redan tidigt i planeringsskedet hade Östersundshems dåvarande vd Daniel Kindberg och dåvarande vice vd Hans Carlsson gett uppdrag till arkitekten att rita Fjällblickens lägenheter med stora ytor och balkonger. Den minsta lägenheten är drygt 70 kvadratmeter stor och den största uppemot 125 kvadratmeter. Lägenheterna såldes på rekordtid, men den planerade vinsten för Östersundshem gick upp i rök.
Läs mer: Nedskrivningar och minusresultat – men inga följder för hyresgästerna lovar Östersundshem
Annons
Annons
Christer Sundin, tidigare tillförordnad vd på Östersundshem, försöker nu bena ut vad som hände med de storslagna planerna för Fjällblicken.
– Jag försöker förstå hur man kunnat misslyckats så mycket. Jag får olika förklaringar från olika personer, säger Christer Sundin och fortsätter:
– Jag tror att man har gjort en dålig översyn av hur det skulle se ut. Man har haft relativt dåligt på fötterna i planeringen.

Fjällblicken 1 är numera övertagen av en bostadsrättsförening.
Bild: Olof Sjödin
Han berättar att förutom den mycket högre byggkostnaden så har själva byggnaden i sig rätt dålig effektivitet vilket innebär att den haft låg uthyrbar boendeyta.
–Den har en yteffektivitet på 55 procent av byggnadens bruttototalyta. I normalfallet ligger det på 75–80 procent, säger Christer Sundin.
I fallet med Fjällblicken så finns det bland annat stora balkonger som inte räknas in som boyta. Det är fina luftiga lägenheter med gigantiska balkonger. Kanske mysigt och fint, men inte ekonomiskt ur en fastighetsägares perspektiv.

Christer Sundin arbetar vidare med internutredningen och för att reda ut hyr Fjällblicken kunnat bli så pass mycket dyrare än planerat.
Bild: Johan Axelsson
Den tidigare ledningen på Östersundshem trodde stort på Fjällblicken som ett sätt att få in pengar till bolaget. Under 2017 bokfördes en vinst på 28 miljoner kronor, trots att huset inte ens var färdigbyggt. Det fanns också en vinst på samma bygge på 12 miljoner i årets budget. Det är 40 miljoner kronor som är borta.
Annons
Annons
– De som har godkänt den summan i december 2017 har inte haft någon koll på projektet, säger Christer Sundin.
Han menar att det redan då borde stått klart för både Daniel Kindberg, Hans Carlsson och den inhyrda byggtekniska konsulten Sven Ringvall att bygget inte skulle hålla budgeten.
– Jag tror att man gjorde en felberäkning om överskottet, säger Christer Sundin.
Fakta:
Peab och Östersundshem har ingått i en så kallat förtroendeentreprenad för Fjällblicken. Det innebär att ett riktpris, i detta fall på 119,4 miljoner kronor, sattes. Men då tillkommer entreprenadavgift, moms och andra kostnader. Om bygget skulle bli billigare än beräknat då delar Peab och Östersundshem på de pengar som blev över. På samma sätt gäller det om kostnaden för bygget blir högre, då ska Peab betala hälften av det överskjutande beloppet.