Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Ny roll för S i regionen – Ann-Marie Johansson: ”Vi kommer att föra en konstruktiv oppositionspolitik”

Under måndagen stod det klart att det blir ett nytt, blågrönt styre i Region JH. Alliansen tar över tillsammans med Miljöpartiet och förpassar därmed Socialdemokraterna till opposition – en roll de inte har haft på 77 år.

Text

Ann-Marie Johansson (S) kommer att ta sig an en ny roll som oppositionspolitiker i framtiden. Arkivbild.

Bild: Johan Axelsson

Annons

ÖP har tidigare rapporterat om det historiska med ett potentiellt maktskifte i Region Jämtland Härjedalen. År 1941 blev ordförandeposten inom dåvarande landstinget socialdemokratiskt, och har så förblivit fram till i år. Nu får Socialdemokraterna ta sig an en ovan roll som oppositionspolitiker.

Läs även: [+] Nytt blågrönt styre i Region JH – så säger partierna: ”Vi är starka men vi är ödmjuka”

Annons

Ann-Marie Johansson (S), som sitter kvar som regionstyrelsens ordförande tills ett nytt styre har klubbats igenom, säger såhär om måndagens besked:

Annons

– Jag tycker att det var på tiden att de äntligen kom överens, eftersom det är det de har haft för avsikt att göra. Det är bra att både verksamheten och väljare får besked.

– Man kan konstatera att de är i minoritet i ett väldigt svårt ekonomiskt läge för regionen. Så det är väl att önska dem lycka till.

TV: Se när det nya blågröna styret presenterades:

Inbäddat innehåll

Det nya blågröna styret uttryckte under måndagen en ambition att få fler partier att komma överens om de stora frågorna i regionfullmäktige. Det är dock oklart om de kommer att få med sig Socialdemokraterna, som alltjämt är regionens största parti, i alla beslut.

– Vi kommer att driva socialdemokratisk politik, och den är inte densamma som allianspolitik. Utöver det kan inte jag säga någonting, säger Ann-Marie Johansson.

– Vi kommer att föra en konstruktiv oppositionspolitik som bygger på socialdemokratiska värderingar.

Läs även: [+] Lena från Brunflo lever med ovanliga sjukdomen – har tvingats operera bort både livmodern och äggstockarna: ”Man känner sig halv”

Annons

Annons

Ann-Marie Johansson menar även att det har sina fördelar att sitta i opposition. Bland annat kommer det att ge henne mer tid att åka ut i länet och träffa väljare och medborgare.

– Det tar tid att styra, så tyvärr har du inte lika mycket tid att vara ute då. Så det kommer det att bli mer av, och det ser jag fram emot. Det är faktiskt det roligaste som man kan göra som förtroendevald.

Men om det blir Ann-Marie Johansson som kommer att ta rollen som oppositionsråd i regionen är oklart. Det ska bestämmas gemensamt inom partiet, och lär vara klart först i december.

Dock ska det vara hennes namn som har lagts som förslag att fortsätta leda Socialdemokraterna.

– Så jag har valberedningens förtroende i alla fall, säger hon.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan