– Vi ser att vi är starka, men vi är ödmjuka, för det här är ett tufft uppdrag vi tar på oss. Men framförallt så ser vi framtidstro och framtidshopp på det vi nu kommer att presentera.
Så inledde Centerpartiets Elin Lemon pressträffen som hölls på Regionens hus under måndagsförmiddagen. Sammanlagt nio politiker från fem olika partier hade samlats för att presentera nyheten att det blir ett nytt styre i Region Jämtland Härjedalen framöver. Det blir ”de blågröna”, en konstellation bestående av Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.
Läs även: [+] Ny roll för S i regionen – Ann-Marie Johansson: ”Vi kommer att föra en konstruktiv oppositionspolitik”
Annons
Annons
De alla turades om att lyfta olika delar. Bland annat pratade Kristdemokraternas gruppledare Lars-Erik Olofsson mest om personalfrågan och vikten av att bli en attraktiv arbetsgivare, medan Lennart Ledin från Liberalerna lyfte det ekonomiska underskottet och den tuffa utmaningen det blir att ta itu med det. Karin Thomasson (MP) pratade bland annat om kulturens och hälsans samverkan.
Men enligt Elin Lemon är det ännu inte klart vilka av politikerna som kommer att få vilka poster. Hon har själv inte gjort det till någon hemlighet att hon har velat ta över som regionstyrelsens ordförande, men kan i dagsläget inte ge några besked om det kommer att bli så eller inte.
– För oss är det jätteviktigt att det är fem partier som är med och styr, och därför har vi sett till att alla partier kommer att ha en regionrådspost. Men vilka poster och hur de är fördelade, det får vi återkomma till, säger Elin Lemon.

Elin Lemon (C) vill ännu inte säga exakt hur posterna inom regionpolitiken kommer att fördelas.
Bild: Johan Axelsson
Trots att det sitter fem partier med i det nya styret så får man inte ensam majoritet i fullmäktige. Man når upp till 27 av 55 mandat – det saknas alltså ett för majoritet. Därmed är man beroende av att få med sig fler aktörer i båten när det kommer till omröstningar. Sverigedemokraterna, ett parti som alla de övriga partierna inför valet sagt att de inte vill samarbeta med, kan därmed komma att agera vågmästare.
Läs även: [+] Historiskt maktskifte i Region Jämtland Härjedalen då Alliansen och Miljöpartiet presenterade nytt styre
Annons
Annons
Samtidigt menar det nya styret att man kommer att ha majoritet i styrelser och nämnder, där mycket av arbetet ska utföras. Ambitionen är också att ha ett ”öppnare arbetsklimat” än tidigare, där man hoppas kunna hitta en större samsyn mellan partierna om de stora frågorna.
TV: Se presskonferensen där det nya styret presenterades:
Inbäddat innehåll
Inför valet har det också funnits en rad punkter där det råder meningsskiljaktigheter mellan partierna i det nya styret. Till exempel har både Miljöpartiet och Moderaterna varit mer öppna för en eventuell skattehöjning än exempelvis Centerpartiet. Detta är en av frågorna som har diskuterats inför samarbetet, berättar Moderaternas Elise Ryder Wikén.
– Vi är överens om att en skattehöjning inte är aktuell så länge vi inte har fått stopp på utflödet. Om det skulle bli frågan om en skattehöjning i framtiden, då ska det vara till riktade insatser. Att man vill göra en satsning.
Hon säger att det lär ta tid att nå ett nollresultat i ekonomin, kanske upp till två år.
Annons
– Det kommer inte att bli lätt och det kommer att krävas en del tuffa beslut, säger Elise Ryder Wikén.

Elise Ryder Wikén säger att det kommer att bli tufft att få rätsida på ekonomin i regionen.
Bild: Johan Axelsson
Annons
En annan fråga som har delat partierna är den om flyget. Miljöpartiet har innan valet sagt att det är ”absurt” att Region JH är med och stöttar en flyglinje till London, medan flera allianspartier har varit mer positiva.
– Vi går in i ett samarbete där vi vet att vi har en del frågor som vi är överens om, och vi har även en del frågor som vi inte är överens om. Just satsningen på flyg är en sådan fråga som vi är överens om att vi inte är överens om, säger Miljöpartiets andranamn Anton Nordqvist.
Vad kommer att hända med den frågan?
– Det kan jag inte svara på i dagsläget, men vi i Miljöpartiet har sagt att det inte är något som vi kan stå bakom.

Anton Nordqvist (MP) medger att man inte är helt överens om alla frågor i den nya styrande konstellationen.
Bild: Johan Axelsson
Frågor som de blågröna är överens om och som de kommer att jobba för tillsammans är bland annat fler alternativa utövare inom primärvården, ökad styrning av ekonomin, samt utökad utbildning och rekrytering av personal. På fullmäktige 20 november ska en gemensam budget presenteras och antas. Det är också då som ett nytt presidium ska väljas.