Annons

Annons

Annons

Krokom

DEBATT: Sätt i gång med renoveringen av Långforsens kraftverk

Annons

Nu när FN:s klimatrapport offentliggjorts och valet är avklarat borde det vara dags för våra politiker, oavsett partitillhörighet, att ta sitt ansvar och se till att Jämtkrafts renovering av Långforsens kraftverk sätts i gång.

Därmed skulle såväl domstolars utslag respekteras som energiöverenskommelsens intentioner uppfyllas.

För ambivalenta politiker och andra intresserade rekommenderas en mycket intressant artikel i DN 2 september; ”Vi behöver en bred politisk samling för en hållbar framtid.” Artikelförfattarna är synnerligen kompetenta och trovärdiga personer och artikeln finns även att läsa på Jämtkrafts hemsida.

Annons

Annons

Artikelns budskap ska jämföras med och ställas mot utrivningsförespråkarnas argument. Älvräddarnas Christer Borg upprepar ständigt de sedvanliga tiraderna om bland annat kraftindustrins och i synnerhet Jämtkrafts obefintliga miljöengagemang och brist på moral.

Vidare hävdas att en renovering av kraftverket är ett lika stort miljöbrott som ett intrång i och kalavverkning av Muddus nationalpark, en del av vårt världsarv.

Endast en mästare i överdrifter och desinformation kan hävda dylikt.

Utrivningsivrarnas ständigt upprepade ”det ger för lite” som ett av argumenten mot renovering är inte längre hållbart. Det renoveras och byggs nu kraftverk på många håll med lägre årsproduktion än Långforsens. Här torde ”många bäckar små ger en stor å” gälla.

Med all respekt för Föreningen Långforsens intentioner, men påståendet att en renovering av kraftverket utgör ett hinder för modern landsbygdsutveckling är väl ändå en grov överdrift? Varför inte i stället samverka med Jämtkraft och göra det bästa av renoveringen?

Det talas om ”mycket snack och lite verkstad”, och så har det verkligen varit från politikens håll beträffande Långforsen. Nu är tillfället att gå från ord till handling!

Låt inte enskilda politikers särintresse (oavsett partifärg), älvräddare och sportfiskeorganisationer sätta sig över domstolsutslag och energiöverenskommelse. Lyft i stället blicken och inse vad som miljömässigt är bäst; fatta sedan prestigelöst nödvändiga beslut för en miljövänlig fossilfri elproduktion. Det som är bra för Jämtkraft är bra för Jämtland.

Jan Strand

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan