Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Oksanen: Alliansens känslor är "lite all over the place"

Svensk borgerlighet lider just nu av prins Daniel-syndromet. Ni vet, "... Mina känslor är lite all over the place....". Fast i prinsens fall var det vid den lyckliga nedkomsten av arvprinsessan Estelle, för borgerligheten handlar det om den sällsynt svårartade och smärtande födsloprocessen av en regering som riskerar att spräcka Alliansäktenskapet i tusen bitar. Det som nu sker är alltså inte på långa vägar lika charmigt som med prins Daniel.

Text

Allianspartiledarna har problem med att få ihop resan framåt.

Annons

Att känslorna är "lite all over the place" märks. Ställföreträdande debattörer som ledarskribenter och fria opinionsbildare vevar hejvilt med stora och starka ord. Men även bland partiernas nyckelaktörer kan känslor i form av undertryckt irritation och vrede skymta på ett sällan skådat sätt.

M och Kd stänger nu dörren för försöken att hitta en uppgörelse över blockgränsen för att säkerställa en Alliansregering, det är själva villkoret för C och L att ställa upp. Samtidigt har C och L stängt dörren att släppa fram en regering i beroendeställning till SD. Alliansen har gått i baklås.

Ska man leta orsaken till varför Alliansen hamnat i det här läget så handlar det om önsketänkande och vaneslarv.

Annons

Ska man leta orsaken till varför Alliansen hamnat i det här läget så handlar det om önsketänkande och vaneslarv. Önsketänkande att saker nog ordnar sig, att valresultatet nog löser allt. Vaneslarv, som i underskattning att man kan det här och har gjort det förut.

Annons

Allianspartiernas nyckelpersoner gjorde inte den basala övningen att gå igenom olika möjliga valresultat och i varje principfall staka ut en gemensam väg som fungerar för alla. Kompromisserna var inte utmejslade i förväg i stängda rum där en övergripande helhet var ett gemensamt mål.

Det är lite som fyra personer, som semestrat ihop tidigare, sätter sig i bilen och åker iväg igen utan att prata igenom vad alla har för förväntan och hur den gemensamma resan ska bli bra för alla. I stället blir resan surare och surare när alla kräver sitt och ingen upplever att man blir lyssnad på.

Till sist är resan delad i två läger och alla 'är missnöjda. Och arga.

Det var betydligt mer charmigt med känslor all over the place när prins Daniel beskrev sina känslor inför att bli pappa. Här döps arvprinsessan Estelle av dåvarande ärkebiskopen Anders Wejryd 2012. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX /

Inte är det roligare att se självskadebeteendet i den sociala mediedebatten där hot, hat och hånfullheter uttalas vilket gör relationerna sårigare.

Alliansens oförmåga att så här långt efter valet klara av att stanna bilen och reda tillsammans ut hur man vill åka som fungerar för alla gör riktiga Alliansvänner deprimerade. Inte är det roligare att se självskadebeteendet i den sociala mediedebatten där hot, hat och hånfullheter uttalas vilket gör relationerna sårigare.

Annons

Annons

Ulf Kristersson lär inte lyckas bli vald som statsminister den fjortonde november. Socialdemokraterna bör hålla sig för skratt, eftersom inte heller Stefan Löfven lär lyckas bli statsminister. Då är det två historiska omröstningar gjorda och vi är halvvägs mot extraval.

Oavsett hur regeringsdramat slutar kommer Moderater och Centerpartister att behöva varandra för att få igenom sin politik. Det är hög tid att dricka kaffe med varandra, lyssna och försöka hitta tillbaka i relationen i stället för att vräka ur sig saker i affekt.

Det blir sällan bra i politiken när känslor är "lite all over the place".

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen, politisk redaktör Hudiksvalls Tidning (c) och ledarskribent Östersunds-Posten (c).

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan