Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Oksanen: Det är Löfven som måste välja mellan SD, Alliansen eller extraval

Det är Centerpartiet och Liberalerna som pekas ut som de som måste bestämma sig för ”M eller S” av debattörer både till höger och vänster. Det är nästan rörande att se enigheten att lägga pressen mot mitten inför statsministeromröstningen i nästa vecka.

Text

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning (c) och ledarskribent på Östersunds-Posten (c).

Annons

Annie Lööfs och Jan Björklunds besked att deras partier inte vill medverka till en regering som hamnar i beroendeställning till Sverigedemokraterna, samtidigt som de inte vill se Stefan Löfven (S) som statsminister retar rejält i den politiska debatten.

Det är skickligt spelat, särskilt av socialdemokraterna, att flytta fokus från ett annat grundläggande förhållande. Det är egentligen Socialdemokraterna som sitter med Svarte Petter om man så vill; släppa fram Kristersson, samarbeta med Åkesson eller extraval.

Bollen som måste spelas ligger egentligen i Stefan Löfvens säck.

Socialdemokratin har alltså nycklarna till Rosenbad, men som vanligt uteblir pressen på partiet i debatten. Istället har Stefan Löfven gjort en sölande insats som sonderingsperson och väntar bara ut borgerlighetens interna gräl för att utifrån det sedan manövrera sig i att splittra Alliansen och få över C och L till att stödja S.

Annons

Annons

Det sistnämnda kommer att misslyckas. Bollen som måste spelas ligger egentligen i Stefan Löfvens säck. Det är dags att tvinga fram den.

Socialdemokraterna skulle kunna släppa fram en Alliansregering under Ulf Kristersson med löften om att vissa frågor läggs på utredning till nästa mandatperiod och att andra hanteras blocköverskridande. Det här är den lösningen som Annie Lööf och Jan Björklund helst vill se. Den förordades också nyligen av de tidigare socialdemokratiska ministrarna Anna Hedborg och Carl Tham på DN Debatt.

Några fikaträffar med Åkesson, löften om en hårdför socialdemokratisk betongmigrationspolitik samt några miljarder till sjukvård och pensionärer kan vara tillräckligt för att SD lägger ned sina röster.

Stefan Löfvens enda chans att fortsätta som statsminister i nuläget är att det blir socialdemokraterna som bryter Sverigedemokraternas isolering.

Några fikaträffar med Åkesson, löften om en hårdför socialdemokratisk betongmigrationspolitik (där för övrigt SD:s Mattias Karlsson har angett prislappen än mer tydligt) samt några miljarder till sjukvård och pensionärer bör vara tillräckligt för att SD lägger ned sina röster vid statsministeromröstningen och vara början på en kohandel med SD.

Annons

Är det någon som kan motivera en 180-graders vändning med ”tar ansvar” så är det socialdemokraterna som är experter på att motivera sitt eget maktinnehav. Den här möjligheten nämns nu av allt fler personer i spekulationer kring hur regeringsfrågan kommer att landa. Reptricket blir förstås att göra den här manövern utan att Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Aftonbladets ledarsida får fnatt. Och frågan är om dagens socialdemokrati är tillräckligt skicklig för att klara av manövern.

Socialdemokraterna kan också låta allt gå till ett extraval som innebär att läget riskerar att upprepa sig igen.

Så Stefan Löfven, hur ska du ha det? Alliansen, SD eller extraval?

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan