Annons

Annons

Annons

Strömsund

INSÄNDARE: Inte mycket positivt med att åka buss mellan Strömsund och Östersund

Bild: Stefan Nolervik, Skribent och krönikör på ÖP

Annons

Åker buss mellan Hammerdal och Strömsund för att komma till arbetet. Första möjligheten att ta sig in till Strömsund är vid halv åtta på morgonen. Bussen är då framme vid fem över åtta, i bästa fall.

Varför är det omöjligt att ha en tidigare buss som går in till Strömsund? För att sträva mot ett mer hållbart samhälle krävs det fungerande kommunikationer.

Om jag vill åka buss till arbetet och slippa känna stressen att inte komma fram förrän efter åtta fungerar inte det. Vore väldigt intressant att få ett bra och uttömmande svar från Länstrafiken på den frågan.

Dessutom, senast jag tog bussen i ett tjänsterelaterat ärende, från Hammerdal till Östersund inträffade följande:

> busschauffören pratade i telefonen (höll luren till örat) delar av vägen.

Annons

> bältena på bussen fungerade bara på vissa säten. Detta fenomen upptäcker jag alltför ofta på bussarna.

Annons

> bussen var allt annat än städad.

Nu när jag läser att i den nya tidtabellen som börjar gälla i december kommer sista turen från Östersund att gå 21.45 i stället för 22.10 blir jag mäkta förvånad. Sista tåget söderifrån missar alltså anslutningen till bussen i den nya tidtabellen.

Ser tyvärr inte så många positiva detaljer kring bussåkandet mellan Östersund och Strömsund. Glöm inte befolkningen som bor norrut, det vill säga i glesbygden.

Brukar det inte pratas om en levande landsbygd? Inte när det gäller möjligheten att ta sig fram med kollektiva färdmedel. Och snälla, inte en massa prat om att det måste sparas pengar.

För att få fler att åka buss, för en mer hållbar framtid och för en levande landsbygd, se till att busstrafiken blir bättre och mer attraktiv.

Klimatsmart resande

- - - - -

Svar direkt från Länstrafiken:

Det är roligt att läsa att du nyttjar kollektivtrafiken både privat och i tjänsten men mindre kul att läsa om de brister du upplevt ombord. Vid dessa tillfällen är vi tacksamma för om du hör av dig till oss med mer detaljer i ärendet så som linje, resdag och tidpunkt. Det ger oss möjlighet att ta detta vidare med trafikföretaget som kör linjen.

När det gäller en extra morgonavgång från Hammerdal till Strömsund skulle det krävas ytterligare en buss för att utföra en sådan tur. I dagsläget finns inte ekonomiska resurser till det.

Annons

Alternativet skulle då vara att tidigarelägga den avgång som du nämner. Den bussen går enligt ett omlopp med start i Strömsund redan klockan 04:50 och ankomsttid i Östersund 06:30. Samma buss kör sedan tillbaka mot Strömsund med ankomst 08:10.

Annons

För att få till en tidigare ankomst i Strömsund behöver ovan nämnda buss därför tidigareläggas redan från Strömsund, detta gör att den inte blir lika attraktiv för dem som pendlar med den bussen till Östersund och därför har vi inte har möjlighet att göra efterfrågade tidsjusteringar. 

Gällande tidigareläggning av kvällsbussarna har Länstrafiken tillmötesgått önskemål från passagerare.  Det är framför allt arbetspendlare från sjukhuset som önskat tidigareläggningen, detta med anledning av att många arbetspass slutar klockan 21.30 och väntetiden fram till 22.10 blir lång för arbetspendlare.

Tidsändringen aktualiserades då SJ:s nya tidtabell får en förskjutning av ankomsttid för det sena kvällståget från Stockholm. Bussarna med avgångstid 22.10 har matchat SJ:s ankomsttid, men vid en senareläggning av tågets ankomsttid kommer de sena kvällsbussarna endast kunna tillgodose en passagerargrupp, arbetspendlarna eller tågresenärerna.

Länstrafikens uppdrag är i första hand att bidra till ökad arbetspendling, och därför justeras busstiderna efter den passagerargruppen.

Per-David Wennberg, vd Länstrafiken i Jämtlands län AB

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan