Annons

Annons

Annons

Krokom

Debatt
DEBATT: Slutreplik: Domen förpliktigar inte Jämtkraft att bygga ut Långforsen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Långforsens kraftverk.

Bild: Stefan Nolervik, Skribent och krönikör på ÖP

Annons

Det är intressant att Jan Strand i en debattreplik uttalar sig om ”mitt förhållningssätt” till olika beslut fattade av andra (Mark- och miljööverdomstolens dom samt den blocköverskridande Energiöverenskommelsen) som jag överhuvudtaget inte nämnt någonting om.

DEBATT: Replik: Naturskyddsföreningen går i otakt om Långforsen (26 november)

Att det finns en dom som inte undanröjer Jämtkrafts 100 år gamla rätt att bygga ut Långforsen är inte detsamma som att de är förpliktade att göra det. Och gällande Energiöverenskommelsen så är det bra att det finns en politisk långsiktighet i energifrågan.

Annons

Annons

Jan Strand skriver att vi alla borde vara överens om ”det allvarliga miljöhotet”, bra. Jag är djupt orolig inför klimatscenarierna liksom för situationen för biologisk mångfald, båda dessa områden har passerat de planetära gränserna.

Strand refererar till en debattartikel av Naturskyddsföreningens riksordförande Johanna Sandahl där hon skriver att ”alla måste bidra –både länder, kommuner, näringsliv och individer” för att uppnå det fossilfria samhället”. Absolut, så är det.

Men både Johanna Sandahl och jag anser att det är betydligt smartare om Jämtkraft investerar i vindkraft då Långforsens kraftverk inte kommer att producera mer än ett halvt modernt vindkraftverk. Särskilt då det alternativet kan återställa Långfors till en fri forsande älvsträcka.

Jan Strand skriver vidare att jag hemfaller till ”fake news” då jag refererar till att vattendomen är 100 år gammal och att Jämtkraft nu har ”stöd i landets modernaste vattendom”. Jag rekommenderar Strand att till exempel läsa Jämtkrafts skrivelse till Kammarkollegiet (februari 2013) där det på sida upp och sida ner står att deras avsikt är att helt ligga inom 1918 års vattendom.

Annons

Strand håller med om att det är ”en helt försumbar produktion” som fås ut från Långforsen kraftverk, ”men den har ett stort symbolvärde”, skriver han.

Symbolvärde för vad då, frågar jag mig? Jämtkraft är ett modernt kraftbolag som i sina styrdokument talar om betydelsen av biologisk mångfald; det stora symbolvärdet som skulle ge bred uppmärksamhet, det vore ett beslut att man avsäger sig sin 100 år gamla rätt och återställer Långforsen.

Då agerar man i enlighet med intentionerna i miljöbalken och länets politiskt fastställda miljömål.

Ulf von Sydow, Naturskyddsföreningen Jämtland Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan