Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
INSÄNDARE: Jag skäms över att Östersund satsar så lite på kultur

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Johan Axelsson

Annons

Det som nu sker med kulturhusfrågan och hela området kring GIII:s torg, biblioteket och kommunhuset, är sorgligt att läsa om. Tåget går och vi står fortfarande kvar på perrongen.

Sista halmstrået försvann kring kulturhuset – Miljöpartiet fightades in i det sista men förgäves (4 december)

Jag tillhör dem som verkligen hoppades på att detta skulle gå igenom och att vi skulle ta steget in i framtiden i stället för att leva kvar i det gamla och lappa och laga byggnader som redan är i dåligt skick. För mig handlar det om vår identitet och vart vi vill framåt. 

Annons

Annons

Från Centerpartiets sida sa man inför valet att man ville satsa på hela kommunen, och det resulterade i att Litsbacken blev frågan som kanske avgjorde hela valet. Detta för att Litsborna känt sig åsidosatta så länge från politiskt håll.

Jag håller med om att landsbygden blivit åsidosatt och att det behövs satsningar även där. Men på samma sätt som man för resonemanget att hela kommunen måste leva så bör det även gälla de näringar som finns i kommunen.

Kulturen får alltid stå tillbaka för andra satsningar som får gå före, och alltid med ekonomin som argument.

Jag har inte hört någon från Alliansens sida prata om möjligheterna med ett kulturhus, utan man ser bara kostnaderna.

DEBATT: Svar från C: Att säga ja till ett kulturhus i Östersund är inte att ta ansvar (4 december)

Jag har någonstans läst eller hört att på Arenan har kommunen satsat cirka 300 miljoner kronor. Det ekonomiska värdet som staden fått tillbaka över tid är mer än det dubbla.

Detta måste även gälla när vi tänker kulturhus och den verksamhet som det skulle inrymma. Besöksnäringen är en av våra viktigaste näringar, och ett kulturhus har en otroligt viktig del i detta för att ta emot till exempel produktioner som vi inte kan ta i dag, vilket skulle generera stora turismekonomiska effekter för turistnäringen.

Annons

Annons

Vi satsar även på att bli årets stadskärna och då behövs mer än att jobba med skyltning, öppettider, evenemang etcetera, även om det också är viktigt.

Jag tror även att företag, stora som små, som funderar över etableringar i vår kommun väger in många aspekter när de väljer var de placerar sina företag. Här är kulturen en viktig pusselbit.

Företrädare för Alliansen pratar ofta om säkerhet och att förebygga kriminalitet. För mig handlar det också om att skapa naturliga mötesplatser. Jag ser stora möjligheter med ett kulturhus centralt i stan med betydelsefulla naturliga mötesplatser som öppnar upp för möten över generationsgränser, kulturer med mera.

Jag skäms över att Östersund satsar så lite på kultur. Ska man leva upp till att hela kommunen ska leva och satsas på så måste det gälla alla näringar i vårt samhälle.

Besviken

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan