Annons

Annons

Annons

Krokom

Läsartext
Grattis: Emma Mellergårdh, Krokom, 90 år

90 år fyller idag Emma Mellergårdh, Krokom

Detta är en läsartext.

Annons

Emma Mellergårdh, född Sundin, växte upp i Fyrås som det andra barnet i en syskonskara av sex. Efter folkskola och folkhögskolestudier i Härnösand följde en termins studier på hushållsskola i Östersund. Hon gick också som lärling hos sömmerskan Mahrle i Östersund.

Familjen har alltid varit central i hennes liv. 1952 gifte hon sig med Rune Mellergårdh, fem flickor har fötts och idag kan även mågar och elva barnbarn och tio barnbarnsbarn räknas in i familjen. Som hemarbetande mor och hustru har hon varit familjens fasta punkt. Dörren är ständigt öppen för släkt och vänner och Emma har alltid varit den goda värdinnan. Omsorgen om andra är stor, när hon ser behov ger hon alltid en hjälpande hand.

Annons

Annons

De sista åren av sitt yrkesverksamma liv jobbade Emma som lärare på Häggsjöviks skola. Hennes stora intresse för historia och sömnad resulterade bland annat i att hon sydde upp ett kostymförråd som användes av eleverna och henne själv i olika historiespel.

Musiken spelar en viktig roll i hennes liv. I barndomshemmet spelade och sjöng familjen till gitarr, dragspel och fiol. Emma sjöng ofta duetter med sin mor – en tradition som hon fört vidare genom att sjunga med sina döttrar. I Filadelfiaförsamlingen Fyrås-Hammerdal har hon varit sångledare, organist och söndagsskollärare. Efter flytten från Hammerdal till Häggsjövik 1977 startade Emma en barnkör i området. Hon har under alla år varit en uppskattad solist på begravningar, bröllop och i gudstjänster. Fortfarande är hon med i ”Kom och sjung-kören” i Krokoms kyrka.

Under mitten av 60-talet engagerade sig Emma som opinionsbildare i en riksomfattande namninsamling för etik, moral och för kristendomens bevarande.

Födelsedagen firas med öppet hus i bostaden i Krokom för de närmaste vännerna och den 29 december med konsert i Hotagens kyrka då Emmas döttrar med familjer medverkar.

Familjen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan