Annons

Annons

Annons

Östersundsrevyn 2019

Ovanligt stabil Östersundsrevy laddar för premiär: "Förnya oss måste vi"

Samma ensemble och samma musiker som förra året. Det är första gången en sådan stabil Östersundsrevy möter publiken i januari.

Text

Östersundsrevyns ensemble inför premiär av revyn 2019: "Många Stol(l)ar". Anna Ulin, Jonas Jonsson, Emilie Sjunnesson Zackrisson, Mats Eklund, Patrik Zackrisson och Marit Eriksson.

Bild: Karin G Jonsson

Annons

Alltid är det någon som bytts ut och ersatts. Men i år är det annorlunda: Liksom förra året agerar Anna Ulin, Jonas Jonsson, Emilie Sjunnesson Zackrisson, Mats Eklund, Marit Eriksson och Patrik Zackrisson på Storsjöteaterns scen från trettondagsafton till början på februari. Men nymodigheterna och förändringarna räcker till i revynumren ändå. Det här året har ju som bekant varit extra händelsespäckat för jämtarna och medborgarna i denna värld.

Redan nu vet ensemblen att några sketchslut måste hållas öppna. Dels om valet, för kanske hinner Sverige få en regering innan revyn avslutar sin speltid i februari? Och dels i de nummer där ÖFK-sagan förekommer: för ännu vet vi inte om det slutar i fängelseoverall eller nya segertåg?

Annons

– I år har det hänt så mycket som vi inte ens behöver skriva in skämt i. Vi kan bara återberätta Akademi-historien och det blir dråpligt ändå. Det har gjort att vi fått tänka till ännu mer, säger Mats Eklund.

Annons

– Ja, det är ju en del med det här med sociala medier. När vi ska spela revy om något som hänt i år har alla redan skojat flera varv om det. Det roliga har ju exploderat redan veckan efter. Vi är hela tiden ett steg efter nu. Förut var vi först, säger Patrik Zackrisson.

Revymakarna måste jobba på annat sätt i det snabba flödet.

– Nu minns man knappt vad som hände innan sommaren, konstaterar Patrik Zackrisson.

I årets revy "Många stol(l)ar" blir det därför dans av skogsbränderna, Svenska Akademien och kungen kommer och dessutom hinner man med att skildra bakslaget efter #metoo.

Marit Eriksson, mångårig aktör, har skrivit sitt första nummer till årets föreställning.

– Jag har ju varit i det här så länge, så nu ville jag prova att skriva själv.

Hon bidrar med ett Hasseåtage-nummer på temat mod. Också sjuksköterskekrisen har Åsbördiga Marit Eriksson författat revynummer om.

Anna Ulin är tillbaka som aktör för andra året.

– Det känns superbra. Det enda negativa är väl att jag inte får vara tomat i år igen, säger Anna Ulin som tävlade i revy-SM med flera av de nummer hon gjorde revy-premiär i, bland annat som sjungande tomat.

Jonas Jonsson har skrivit om det nyvunna självförtroendet hos jämtarna i ett nummer tillsammans med Patrik Zackrisson.

– et är som att vi gått igenom en jantelagstvätt. Vi jämtar känner att vi är så bra på gastronomi och fotboll nu, men att vi kanske borde gå tillbaka till att klaga. Glädje är nog inget för oss jämtar, säger Patrik Zackrisson.

Annons

Annons

Emilie Sjunnesson Zackrisson är revyns koreograf och kostymdesigner, utöver aktör. Hon konstaterar att nuförtiden är det mindre små kupletter i revyn, men desto större dansnummer för hela ensemblen.

– Det är roligt och mysigt med hela ensemblen på scen, det känns så mäktigt.

Det är också mindre buskis i revyn nuförtiden. Patrik Zackrisson konstaterar att Östersundsrevyns viktigaste motor är att den ska ha en frisk kraft och förnya sig.

– Förnya oss måste vi och det ska vi. Vi lägger ner mycket tid på att utvecklas. Det får inte vara bara fjompigt och fjantigt och skratt för skrattets skull, säger han.

Stollar på flera stolar. Årets revy tar fasta på både fotbollsklubbsåtal och nobelpriskommittéer.

Bild: Karin G Jonsson

– Vi är inte Stefan och Krister-buskis med stora tänder, och den där enkla fördomen mot revy, säger Marit Eriksson. Mats Eklund håller med:

– För mycket buskis är inte bra, men några inslag måste det vara.

Även om revyn vill vara progressiv är ett viktigt inslag numret med de gamla damerna Ada och Beda. Tanterna, som fick en ny kompis i Jonas Jonssons tant efter Mats Hurtig och hans karaktärer lämnade revyn, är ett av de mest uppskattade (och nerskrattade) återkommande numren. Otroligt nog är damerna mycket uppskattade hos en yngre publik.

– Det är lite häftigt att de mer är en favorit hos de yngre, säger Mats Eklund.

För att introducera en ny revygeneration spelas revyn också i skolföreställningar. Det för att den framåtsträvande Östersundsrevyn ständigt ska vara på tå.

Annons

– Då är det är ju fullkomligt tvärtom. Världen är uppåner: På ställen där man får världens garv på vanliga föreställningar är det helt tyst, säger skrattgeneralen och revyaktören Patrik Zackrisson.

5 januari är det premiär för "Många stol(l)ar" på Storsjöteatern. För den som vill uppleva förra årets revy ligger den kvar på svtplay till natten mot 3 januari.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan