Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Ett dramatiskt nyhetsår går mot sitt slut – därför ska du hänga med ÖP även 2019: "Storsatsning på två VM"

Härvan kring Östersundshem, skogsbränderna och ett val som ledde till historiska maktskiften.
Vi summerar ett dramatiskt nyhetsår, men ÖP har redan börjat planera för nästa.
– Det blir en storsatsning på två VM till att börja med, säger chefredaktör Hans Lindeberg.

Text

Härvan kring Daniel Kindberg och Östersundshem pågick parallellt med ännu en högdramatisk fotbollssäsong, där ÖFK mötte Arsenal i Europa League och sedan klarade en sjätteplats i allsvenskan utan Graham Potter och storstjärnor Ken Sema, Saman Ghoddos, Sotirios Papagiannapoulous, Alhaji Gero och Brwa Nouri.

Bild: Stefan Nolervik, Skribent och krönikör på ÖP

Annons

Från iskylan i februari när ÖFK mötte Arsenal på Jämtkraft Arena till den infernaliska sommarhettan som fick länets skogar att brinna och människor att fly från sina hem.

2018 blev nyhetsåret som innehöll allt.

ÖP:s chefredaktör Hans Lindeberg vet nästan inte var han ska börja när vi ber honom om att lista exempel på nyhetshändelser som etsat sig fast i minnet.

– Först av allt tänker jag nog på skogsbränderna och hur otroligt många som följde vår rapportering där. Men självklart också Östersundshemshärvans alla turer. Vi har rapporterat mycket live direkt från stora nyhetshändelser. Sökandet efter 19-årige Lucas som försvann i Strömsund är ett exempel som engagerade många tittare och läsare.

Skogsbränderna runt om i länet och landet dominerade nyhetsflödet under den stekheta sommaren. Extremt många läsare följde ÖP:s rapportering.

Bild: Håkan Persson

Annons

Annons

– Sedan gjorde vi ett antal granskningar som gjorde stor skillnad, bland annat vårt avslöjande av SD-politikers kopplingar till nazistiska organisationer före valet och vår nyhet om att Härjedalen bötfällt skoteråkning felaktigt under 17 år, säger Hans Lindeberg.

– Att Bergs kommun låtit fuskbyggare slippa sanktionsavgifter på fyra miljoner var också en ÖP-nyhet som väckte reaktioner. Likaså arbetsmiljön i simhallen i Krokom som gjorde personalen sjuk. Nu är simhallen stängd på grund av fukt och mögel.

ÖP satsade samtidigt på hel del långläsningar under året. Bland annat en återblick på den tragiska olyckan i Anarisfjällen för 40 år sedan, där åtta personer miste livet i en hastigt uppblossad snöstorm. Och en heltäckande sammanfattning av härvan kring Östersundshem och ÖFK.

– En annan story vi uppmärksammade under året var den om ensamkommande Hadi. Han klarade skräckfärden över Medelhavet och fångades på bild av New York Times. Det var flyktinghösten 2015 och bilden gav fotografen Pulitzerpriset. Med tiden hamnade Hadi i Östersund, fick sin ålder uppskriven och hotades av utvisning. Nyligen kom beskedet att han får stanna, säger Hans Lindeberg.

Minnesmärket över de åtta personer som miste livet i Anarisfjällen i februari 1978. ÖP:s Anders Olsson satte nytt ljus på den tragiska olyckan i ett längre reportage under hösten.

Bild: Anders Olsson

Om vi ser till själva bevakningen, finns det något som du är extra nöjd med?

Annons

– Det är ganska mycket, inte minst vår valbevakning och valturnén med livedebatter i alla kommuner. Bevakningen av skogsbränderna och hela härvan kring Östersundshem har jag redan nämnt, men där var vi också nyhetsledande under lång tid. Jag tycker att vi har kunna hantera den affären helt rätt journalistiskt samtidigt som bevakningen av ÖFK i allsvenskan rullat på.

Annons

Vad kan och måste vi bli ännu bättre på för att möta läsarnas behov?

– Vi måste fortsätta satsningen på många reportrar som bevakar hela länet och på specialreportrar med egna områden. Ett annat exempel värt att lyfta är näringslivsbevakningen som vi har utökat med en egen reporter. ÖP har länets absolut största nyhetsredaktion och vi garanterar att det finns en oberoende lokal nyhetsbevakning i vårt län, från snabba händelsenyheter till granskning av makten, säger Hans Lindeberg.

– Vi följer dessutom hela tiden vad som intresserar våra prenumeranter och jobbar stenhårt för att möta det intresset varje dag. Nu står 2019 för dörren och till att börja med storsatsar vi på världsmästerskapen på hemmaplan, alpint i Åre och skidskytte-VM i Östersund.

Hans Lindeberg, chefredaktör och ansvarig utgivare för ÖP.

Bild: Johan Axelsson

Det här får du som komplettkund hos oss:

✔ Papperstidningen måndag-lördag.

✔ E-tidningen – en digital version av papperstidningen veckans alla dagar samt röda dagar på op.se/etidning. Finns även som app.

Annons

✔ Tillgång till all plusmärkt, oberoende och faktagranskad lokaljournalistik på op.se och i vår nyhetsapp.

✔ Lokala nyheter från nästan hela Sverige på 40 sajter och appar via sverigeslokalnyheter.se

✔ Liverapporterad och direktsänd sport på Hockeypuls och Bandypuls, finns både som sajt och app.

✔ Exklusiva och prisvärda erbjudanden på läsarshoppen.se

✔ Korsord och Sudoku i papperstidningen och digitalt

✔ Förmånliga erbjudanden på privatannonser.

Har du frågor kring din prenumeration?

Välkommen att kontakta oss via op.se/kundservice eller ring 010-709 70 00. Öppet vardagar 8–16.

 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan