Annons

Annons

Annons

krönikaValet 2018

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Året då ÖP avslöjade de högerextrema politikerna som ville in i fullmäktige

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Snötrycket fick taket på dansbanan Fröjdholmen att rasa in. I juli härjade skogsbränderna i länet. Ekopolisen gjorde razzia på Östersundshem i våras och för några veckor sedan åtalades bolagets förre VD Daniel Kindberg som misstänkt för ekonomisk brottslighet.

Ann-Sofie Andersson (S) avgick från sina politiska uppdrag i spåren av "Kindberg-affären". I oktober var det bråk kring gymnasieföreningarna och skateboardåkarna fick en egen hall i Östersund. I november gjorde Jamtli en uppmärksammad affär när en tavla såldes för att få ihop pengar till sin del av Nationalmuseum.

Annons

I augusti tackade Samman Ghoddos publiken efter sin sista match i ÖFK. Foto: TT

Annons

Samman Ghoddos spelade sin sista matchen för ÖFK i augusti och i februari hölls den samiska jubileumsveckan Staare 2018 i Östersund. Bortgångne världsartisten Avicii hedrades av 3.000 på Stortorget.

3.000 hedrade bortgångne Avicii på Stortorget i april. Foto: Anneli Åsén

Läs mer Hans Lindeberg: ÖP:s valturné fortsätter - ett svek att vägra möta väljarna

Efter valet ritades den politiska kartan om

Mycket finns att hämta ur årets nyhetsflöde. ÖP åkte på valturné och vi livesände politiska debatter från samtliga länets kommuner under valrörelsen. Efter valet ritades den politiska kartan om i Östersund, inom regionpolitiken och i flera av länets kommuner.

Klassiska dansbanan i Fröjdholmen kollapsade av all snö

Bild: Marcus Berglund

Men det var också ett år då grundläggande politiska värderingar har spelat en huvudroll.

Kandidater sympatiserade med högerextrema och antidemokratiska krafter

Jag lyssnade när Jimmie Åkessons valtalade i Badhusparken några veckor före valet och skrev om att hans hyllning till lokal journalistik klingade falskt.

Annons

Annons

Under de följande veckorna kom Östersunds-Posten med flera avslöjanden om hur partiets lokala kandidater sympatiserade med högerextrema och antidemokratiska krafter.

En SD politiker på valbar plats till fullmäktige i Östersund visade sig vara stor kund i en näthandelsbutik kopplad till nynazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR).

En superbra podcast, som jag brukar lyssna på

Alexandra Boije af Gennäs stod som sjätte namn på Sverigedemokraternas lista i Östersund och på femte plats som partiets kandidat till regionfullmäktige. Östersunds-Posten kunde tillsammans med tidningen Expo visa att hon var medlem i den högerextrema organisationen "Det fria Sverige. På Facebook hyllade hon föreningens ordförande Dag Eriksson som "en man med en klok röst som hon verkligen gillar att lyssna på".

Facebookinlägg som publicerades av politikern Alexandra Boije af Gennäs den 25 november 2017. Nu sitter hon i både kommunfullmäktige i Östersund och Regionfullmäktige Foto: Skärmdump från Facebook.

Alexandra Boije af Gennäs rekommenderade lyssning på en nazistisk podcastserie. I en kommentar på sin Facebooksida skrev hon: ”Det är en superbra podcast, som jag brukar lyssna på!

Nu sitter hon på en stol som politisk vilde

Annons

Dag Eriksson hyllar i podden Adolf Hitler och säger "att hela det här moderna samhället måste putsväck och ersättas av ett traditionalistiskt, vitt samhälle”. Magnus Söderman, även han i styrelsen för Det fria Sverige fick också beröm för sin medverkan i podden av Alexandra Boije af Gennäs. Söderman skrev 2011 i ett Facebookinlägg att "Adolf Hitler var en vis, klok och stor man - ett föredöme. Han hade ett stort hjärta, han var god och medkännande, han ville vår ras bästa".

Annons

SD försökte tvinga bort Boije af Gennäs och två andra lokala partimedlemmar från sina röstsedlar inför valet. Alexandra Boije af Gennäs röstades ändå in i både regionfullmäktige och Östersunds kommunfullmäktige. Nu sitter hon på en stol som politisk vilde.

I mitten av december avgick Sverigedemokraternas riksdagsledamot Jonas Millard efter att Dagens Nyheter avslöjat att han spridit grovt kvinnoförnedrande inlägg i ett Flashbackkonto.

En önskan om att det etablerade politiska systemet ska orka stå emot

Under hösten kom ganska många liknande exempel på när SD-politiker avslöjas stå för åsikter och sprider uppfattningar som inte stämmer överens med partiets officiella linje. Alltför många för att kunna förklaras som tillfälligheter.

Annons

Kulturminister Alice Bah-Kuhnke (MP) talade om minoriteters rättigheter på samiska jubileét Staare 2018

Bild: Johan Axelsson

Efterspelet till valet har handlat om hur mycket övriga partier kan blunda för Sverigedemokraternas värderingar om ett samhälle som delas upp i ett "vi och ett dom" för att få makt och inflytande.

Om jag ska önska något inför 2019 så är det en önskan om att det etablerade politiska systemet ska orka stå emot. Hur hopplöst svårt det verkar vara att få till en ny regering så är det mest avgörande för framtiden att dörren mot den nationalistiska högern hålls stängd.

Läs mer

Annons

Hans Lindeberg: Hur kan en tom stol försvara sina väljares intressen?

Hans Lindeberg: Nu gör vi journalistiken ännu bättre. Totalt 30 ÖP-reportrar rapporterar från länet – ”Om vi misslyckas med vårt uppdrag finns vi inte kvar”

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan