Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistisk

Patrik Oksanen
Oksanen: Kärnvapen blir regeringens första radioaktiv start

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

HELGKRÖNIKA:

Så blev det som så till sist att Stefan Löfven (S) lyckades bli tolererad av Sveriges Riksdag. Efter en regeringsbildningsprocess som blivit den längsta, svåraste och mest uppslitande i svensk politisk historia föll röstsiffrorna ut enligt följande: 115 ja, 153 nej, 77 som avstod och 4 som var frånvarande.

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen, politisk redaktör Hudiksvalls Tidning (c) och (tf) Östersunds-Posten (c).

Löfven blir tolererad av C, L och V. Vänsterpartiet för att det är det för partiet det minst onda av ting, även tomma tunnor skramlat och Sjöstedts egna anteckningar från Löfvenmötet på twitter förvandlats till en Molotov-Ribbentroppakt med hemligt tilläggsprotokoll.

Centerpartiet och Liberalerna får kraftigt betalt i form av reformer i den ekonomiska politiken för att vara en del av budgetunderlaget. Däribland flera hjärtefrågor som man inte fått till ens under åtta Alliansår.

Var fortsatt Löfvenstyre ett önskvärt utfall? Knappast, det var inte plan A, inte heller plan B utan snarare, för att använda partisekreteraren Michael Arthurssons (C) språk snarast plan K.

Annons

Annons

Just nu pågår ett intensivt smutskastande från M, KD men även SD på att lägga hela skulden på C och L.

Att det inomborgerliga ömsesidiga förtroendet sjönk ihop som en sufflé efter valet gjorde att det inte blev Ulf Kristersson (M) som fick bilda regering, något som bara är att beklaga. Just nu pågår ett intensivt smutskastande från M, KD men även SD på att lägga hela skulden på C och L, och utmåla ett svek.

Statsminister Stefan Löfven (S) tar emot statsministerförordnadet av riksdagens talman Andreas Norlén statsministeromröstning i riksdagen. Foto: Jessica Gow / TT

Svekbilden har vissa moderata aktörer drivit i flera år, men först nu finns det de som tar bladet från munnen och säger öppet vad handlar om: Att förverkliga Jimmie Åkessons dröm om ett konservativt block. Just den saken som gör att C och L vänder sig bort.

Någon större självkritik syns inte utåt i M och KD-leden om vilken roll man själv spelat att trycka C och L bort från sig. Den hemläxan måste göras ifall Allianspartierna ska kunna komma samman igen i framtid.

Med handen på hjärtat: det går att förstå dem.

Ett viktigt undantag till läxsmitningen står obundet moderata SvD:s politiska redaktör Tove Lifvendahl för:

"Från C och L:s håll är det bristande tilltro till M:s hållfasthet som idéparti i maktposition samt motståndskraft mot oanständig höger som till stor del ligger bakom att de har landat i slutsatsen att Löfven II är det bästa regeringsalternativet. Med handen på hjärtat: det går att förstå dem.”

Bristen på moderat förmåga att inte ge den högljudda splittrande minoriteten tolkningsföreträde i den digitala sociala mediedjungeln bidrar till Stefan Löfven sitter kvar. Det behöver sägas, och det behöver tas in.

Annons

Nu vänder vi blad.

Den regering som tillträder är inte ledarsidans dröm. Vi har varnat för att göra upp med socialdemokrater är som att gästa jättar i Jotunheim. Det är lätt att både bli krossad och rundad när orden vänds och andan trollas bort. Centerpartiet och Liberalerna behöver vakta vartenda kommatecken, samtidigt är det så mycket svårare utanför än i en regering.

Annons

Dessutom finns det frågor av stor vikt som dyker upp och som inte omfattas av uppgörelsen. Dessa frågor har C och L inte formellt något inflytande över, men Socialdemokraternas hantering avgör ändå hur samarbetsklimatet blir.

Det här blir den första radioaktiva frågan mellan S, MP, C och L

Den första dök upp i samma dag som riksdagen släppte igenom Löfven. Det handlar om Sverige ska skriva på kärnvapenavtalet eller inte. Den försenade utredningen, av ambassadör Lars-Erik Lundin, landade till sist på regeringens bord.

Det här blir den första radioaktiva frågan mellan S, MP, C och L. Den enkla retoriken som nu trummas hårt av det fredsskadade UD:s politiska ledning och den så kallade fredsrörelsen är att kärnvapen är onda och att Sverige ska skriva på. Centerpartiet, Liberalerna och socialdemokraterna på Försvarsdepartementet är emot.

Japan är det enda landet som drabbats av kärnvapenattack. Trots det skriver landet inte på avtalet, och det är inte utan anledning.

Visst är kärnvapen ett fruktansvärt vapen som aldrig borde ha funnits. Men skulle Sverige skriva på ökar, till synes paradoxalt, risken för att kärnvapen används mot Sverige. Tittar vi oss omkring så kan vi konstatera att inget Östersjöland skriver på avtalet. Inte ens Japan som drabbats av kärnvapen skriver på. Det är något anhängarna nogsamt undviker att prata om. Och det finns anledningar till det.

Annons

Det är ingen slump att Sydkorea och Japan inte skriver på. Det är ingen slump att Finland inte skriver på.

Avtalet kommer inte att undertecknas av någon kärnvapenmakt, något Nato-land eller av demokratier som lever i en hotfull närhet av aggressiva kärnvapenmakter. Det är ingen slump att Sydkorea och Japan inte skriver på. Det är ingen slump att Finland inte skriver på.

Annons

Tittar vi på utredningen så konstaterar den att avtalet inte fick med någon av Sveriges invändningar. Det skrev för övrigt ledarsidan redan om i september 2017. Det är alltså ett uselt skrivet avtal idag, som öppnar för stora säkerhetspolitiska konsekvenser.

Utredaren Lars-Erik Lundin tar också öppet ställning emot avtalet, anledningarna att inte skriva på är många. Men känslor slår logik.

Inbäddat innehåll

För de som vill skriva på är det en fullt acceptabel risk att underminera det befintliga icke-spridningsavtalet NPT. Sverige riskerar också att tvingas avstå övningar eller rent av hjälp i ett krisläge på grund av avtalet. På Folk- och Försvars scen 2018 varnade Nato:s generalsekretare Jens Stoltenberg Sverige för att det kan drabba Sveriges handlingsfrihet och att det gör världen osäkrare.

Annons

Anhängarna blundar för att allt detta faktiskt ökar krigsrisken genom att balansen försämras för demokratierna i vårt närområde när Sverige får räknas bort.

Sedan att det också ökar risken att de första kärnvapnen används mot oss i ett krig blundar man lika hårt för som ett tjurigt barn. Detta eftersom Sverige, genom ett underskrivet avtal, de facto lämnar USA:s kärnvapenparaply. Det är något vi har varit under sedan slutet av 60-talet. Det var en överenskommelse för att Sverige avstod sitt eget kärnvapenprogram.

Inbäddat innehåll

Annons

Så länge som länder som Ryssland, Kina och Nordkorea har kärnvapen och likt Ryssland diskuterar användande för att trappa ned en konventionell konflikt så måste demokratier ha en egen avskräckning. Det bevarar freden och räddar liv.

Det är bara att hoppas att försvarsminister Peter Hultqvist (S) kan stå stark i socialdemokratin och stoppa avtalet.

Statsminister Stefan Löfven (S), som inte är känd för att gilla att fatta svåra beslut, behöver sätta stopp för UD med hela handen. Med Lundins utredning har Löfven fått verktyget att göra det. Det är viktigt, inte bara för svensk säkerhet, utan också för att inte förstöra möjligheterna för S att fortsätta regera.

Skulle regeringen vilja skriva på avtalet trots allt måste C och L stoppa regeringen, antingen fälla den eller i värsta fall rent av kliva in i den. Svensk säkerhet är viktigare än den ekonomiska politiken.

Det blir fyra långa och stormiga år. Löfven har redan fått en radioaktiv start.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan