Annons

Annons

Annons

Våldet bland minderåriga i Östersund

Insändare
INSÄNDARE: Begränsat antal resor på ungdomarnas fria busskort kan minska stöket

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Följer det som skrivs om bråk och stök och ungdomar på Östersunds gator och torg.

Polisen vill få ordning på busstorget – uppmanar föräldrar att hålla koll: ”Det är även ett föräldraansvar” (17 januari)

Busstorget.

Bild: Johan Axelsson

Annons

Jag har under en period varit hemma hos min mamma, en pigg 81-årig dam som har använt sitt seniorkort för att åka med stadens gula bussar.

Annons

Mamma berättade om hur otäckt hon numera tycker att det är att åka buss på grund av att det är, som hon sa, bara en massa gapande och skrikande på bussarna. Ungdomar med fötterna på stolarna kastar skräp och åker runt, runt utan att ta hänsyn till att en gammal dam behöver sitta.

Åkte en gul buss för att träffa en gammal vän och ta en fika en kväll under julledigheten. Dröm om min förvåning, mamma hade definitivt inte överdrivit – ungdomar gapade och skrek på bussen och, som jag av min vän fick höra, åkte runt på gratiskort!

Är detta möjligt? Varför är det så? Bidrar inte detta till att stadskärnan och bussarna har blivit en stor fritidsgård?

Räcker det inte med att dessa ungdomar, som inte orkar gå eller cykla eller av annan anledning inte kan ta sig till skola eller fritids, någon kompis eller träning, har det antal resor de behöver inlagda på sitt busskort?

Jag må vara en gammaldags man, 56 år, men jag skulle önska att min lilla mamma utan rädsla kunde ta en tur till och tillsammans med sina väninnor trots sin ålder.

Hon betalar ju dessutom för sitt seniorkort och har alltid varit så nöjd med möjligheten att enkelt ta sig ut på små utflykter, som hittills har varit ett ljus i vardagen för en gammal dam.

Som sagt, jag är gammaldag, men att röra på sig har i alla tider varit mycket bra. När jag var ung var det inte på något sätt tal om gratis bussresor.

Mitt förslag är att begränsa antalet resor på dessa gratiskort. Jag tror att en hel dela av ”hänget” på torg och gator skulle minska, då en hel del föräldrar skulle reagera på kostnaderna för bussresor och ifrågasätta var deras barn befinner sig på eftermiddagar och kvällar.

56-årig hemvändare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan