Annons

Annons

Annons

Krisen i Östersundshem

Inte enigt stöd bakom valet av Östersundshems förra vd

Miljöpartiets Karin Thomasson och Liberalernas Pär Löfstrand var inte helt övertygade om att Johannes Merbom var rätt val som ny vd för Östersundshem. Nu manar Pär Löfstrand till eftertanke i nya valet.

– Det är styrelsens beslut. Men jag hoppas man tagit lärdom av det som varit och tar tid på sig, säger han.

Text

Pär Löfstrand, Liberalerna, och Karin Thomasson, Miljöpartiet. Bilden är ett montage. Foto: Linda Hedenljung/Per Hansson

Annons

ÖP berättade i fredags om att Östersundshem nu drar i gång jakten efter en ny vd. Den här gången anlitar man en annan rekryteringsfirma och tack vare en garanti behöver man inte betala för rekryteringen den är gången.

Annons

Det var en enig rekryteringsgrupp som i augusti förra året stod bakom valet av Johannes Merbom. Och i styrelsen röstade alla för det beslutet. Men drygt tre månader senare stod man inför det faktum att Merbom inte hade varit rätt val. Och nu ska processen göras om igen.

Det som inte har varit känt är att det fanns ett motstånd i styrelsen mot Johannes Merbom. Styrelseledamöterna Karin Thomasson (Mp) och Pär Löfstrand (L) ansåg att det fanns kandidater som var bättre lämpade för jobbet. Därför sade de först nej till Johannes Merbom.

Annons

Läs mer: Tillslag på kommunalt bolag – en anhållen vd och en avhoppad styrelse: Detta har hänt kring Kindberg och Östersundshem

"Vid en första beslutsomgång reserverade vi oss mot beslutet" skriver Karin Thomasson i ett mejl till ÖP.

– Men vi märkte ju att vi inte fick stöd för våra alternativ. Man sitter inte i en styrelse och yrkar på ett förslag om man vet att majoriteten inte håller med. Man vill inte att den nya vd:n ska börja och veta att det varit omröstning i styrelsen, säger Pär Löfstrand.

Han berättar att alla fick signaler tidigt om att personalen inte tyckte att den nya vd:n fungerade.

– Men vi trodde väl att det var en reaktion på att plötsligt ha en mer närvarande vd än den förra varit. Att personalen bara var ovan. Därför dröjde det lite innan man förstod hur illa det var, säger Pär Löfstrand.

Annons

Läs mer: Östersundshems vd avgår på egen begäran: ”Alltför olika uppfattningar om hur företaget ska ledas”

Han menar att det är upp till den nytillsatta styrelsen i Östersundshem att ta beslut om vem som ska efterträda Johannes Merbom.

– Men jag hoppas man tagit lärdom av det som varit och tar tid på sig i den här rekryteringen. Man måste fundera på vilken position företaget befinner sig i nu, säger Pär Löfstrand.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan