Annons

Annons

Annons

Ishockey

Insändare
INSÄNDARE: Barn mobbas och kränks när de spelar hockey i ÖIK

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Efter många år av kämpande för allas lika värde inom ÖIK så gick det inte längre. Psykisk ohälsa var ett faktum.

Under minst fem år har föräldrar tagit upp detta på föräldramöten, möten med ÖIK:s ledning och ungdomssektion, helt utan resultat. Ledare får fortsätta att diskriminera och behandla barnen olika. Detta har pågått sedan barnen var 9 år.

Det finns en tydlig uppdelning av barnen med ett A- och B-lag, och vissa barn får spela dubbelt så många matcher än andra, ”viktigare”, ”tuffare” matcher än de andra. Detsamma gäller med speltid på isen med tydlig uppdelning i förstafemma och så vidare.

Annons

Annons

Träningarna är lika uppdelade och med undertonen ”leading by fear” där barnen ska ge 100 procent hela tiden på alla träningar, eller så kan de stanna hemma. En hård machokultur får råda bland både ledare och barn.

Peppa och skrämma är två helt olika saker. Med denna uppdelning vet barnen att om de inte ger allt så kanske de inte blir kallade på matcher eller tappar sin position i A-gänget. Det blir lite som flugornas herre, fast påhejat av ledarna.

Det ger vissa osäkra barn fritt spelrum att mobba och kränka de andra på samma sätt som ledarna, vilket har resulterat i flera utmobbningar.

Anmälningar till RF, Idrottsombudsmannen, Sisu, Svenska hockeyförbundet och kommunen är gjorda. Trots flera möten med ÖIK får ledarna fortsätta som ingenting, trots omfattande bevis om systematisk diskriminering och direkta direktiv om att ÖIK ska göra något åt saken omedelbart.

Ska verkligen en förening få fortsätta bedriva ungdomsverksamhet när de så tydligt tar avstånd från allas lika värde, barnkonventionen, sina egna riktlinjer och med tydliga bevis på mobbning, kränkningar och systematisk diskriminering?

Uppmanar alla föräldrar som upplever detsamma att anmäla detta omedelbart, för ni är inte ensamma! Ju fler jag pratar med desto mer kommer fram. Tystnadskulturen verkar total inom föreningen.

Annons

Annons

Inga fler barn ska mobbas, kränkas, diskrimineras eller hamna i psykisk ohälsa bara för att de älskar att spela hockey.

Före detta stolt hockeyförälder

Svar från ÖIK: Vi arbetar på bredden för idrottsmiljöer som ska främja barn och unga

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan