Annons

Annons

Annons

Tomas Karlsson

ledare centerpartistisk

Tomas Karlsson
Tomas Karlsson: Dags att sätta stopp för djurrättsterrorn

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Hoten från djurrättsaktivister och militanta veganer som riktas mot mjölkbönder och andra djurägare måste tas på största allvar. Foto: Lars Pehrson/TT

Annons

Hot om mord och våldtäkt, brandattentat, sabotage och trakasserier.

Listan över de olika typer av brott som militanta veganer och djurrättsaktivister ligger bakom är lång. Ännu längre är listan över de djurägare som är drabbade.

Anmäl text- och faktafel

Göteborgs-Posten har i dagarna genomfört en gedigen granskning i flera artiklar av brott som har begåtts mot svenska lantbrukare. Kartläggningen visar att de tre senaste åren har närmare 200 sådana anmälningar kommit in till polisen – många av riktigt allvarlig art med högt straffvärde. Dit hör grova mordhot som riktats mot små barn i djurägarens familj.

Annons

Den skräck som de drabbade lever med framträder tydligt i tidningens granskning. Tryggheten är i kras. Och många är de som är drabbade: jägare, mjölkbönder, kött- och äggproducenter med flera.

Annons

Lika tydligt måste samhället vara i sin motreaktion. Så har inte varit fallet. Exempelvis har Säkerhetspolisen slutat med att bevaka de militanta djurrättsaktivisterna – det är det numera upp till polismyndigheten att göra.

Ett annat problem är att inte heller finns en specifik brottskod för djurrättsaktivisternas brott. Det försvårar för polisen. Utan en brottskod är det i princip omöjligt att se hur många brott det handlar om. Med en brottskod däremot går det att se mönster, att sammanställa och kartlägga i större skala.

• Att tända eld på en lada är inte bara misstänkt mordbrand – det kan vara ett djurrättsaktivistbrott också.

• Att hota mjölkbondens 14-åriga dotter med våldtäkt är inte enbart grovt olaga hot – utan även ett djurrättsaktivistbrott.

• Att slå och sparka den bonde som försöker skydda sina djur är inte enbart misshandel – det kan kodas som ett djurrättsaktivistbrott.

• Att skära sönder och förstöra ensilagebalar så att djuren inte kan få mat är inte enbart skadegörelse – det är också ett djurrättsaktivistbrott.

För det är viktigt att tala klarspråk. Djurrättsaktivisternas brottslighet är att likställa med terrorism. De försöker nå sina politiska syften genom lagvidriga metoder riktade mot människors demokratiska fri- och rättigheter.

Precis som hos religiösa fundamentalister eller extremistgrupper till höger och vänster drivs de militanta veganerna av såväl hat som en stark övertygelse om att de gör rätt.

Annons

Annons

Bakom många av de allra grövsta av de 200 listade brotten står en gruppering som kallar sig Djurfront. Gruppens ledare, den tidigare miljöpartisten Richii Klinsmeister, säger till Göteborgs-Posten att kraven för att bli medlem är att man är ”påläst, aktiv, vegan och att man är beredd att uppoffra en stor del av sitt liv för kampen för djurens befrielse”.

Djurfront, Nordfront, al-Nusrafronten ...

Precis som hos religiösa fundamentalister eller extremistgrupper till höger och vänster drivs de militanta veganerna av såväl hat som en stark övertygelse om att de gör rätt.

Fundamentalistisk ondska doppad i havremjölk.

Kristina Yngwe (C), riksdagsledamot. Foto: Riksdagen

Centerpartiets riksdagsledamot Kristina Yngwe är en av dem som hårdast drivit frågan med djurrättsaktivism. Hon har ett förflutet inom LRF och har suttit i riksdagen i fyra år. Kristina Yngwe konstaterar i Göteborgs-Posten att ”under den tid som jag har jobbat med de här frågorna så har det blivit allt värre och allt grövre”.

Kristina Yngwe har under lång tid ställt krav på att regeringen att måste agera. Och att det blir en nationell samling kring de åtgärder som bör vidtas.

Det har gått mer än lovligt trögt. Hittills. Men måhända är det så att trägen vinner. Sveriges nytillsatte inrikesminister Mikael Damberg (S) verkar åtminstone förstå allvaret. Damberg säger sig bli ”oerhört provocerad” och lovar i Göteborgs-Posten att han ska ta upp saken med rikspolisens chef Anders Thornberg.

Det är på tiden. Och det är bra – om Damberg också gör verkstad av sina löften.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan