Annons

Annons

Annons

Ramsele

Debatt
DEBATT: Bygg inte vindkraftsparken Hocksjön

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nu har vi kunnat läsa att Jämtkraft förvärvar vindkraftparken Hocksjön av Höglandsbolagen för en hemlig summa.

Jämtkraft bygger vindkraftspark för 1,6 miljarder: ”Känns bra att kunna göra skillnad i energiomställningen” (29 januari)

Vi protesterar mot att denna park byggs eftersom den kommer väldigt nära byn Fullsjön, där vi redan i dag har problem med lågfrekvent buller från vindkraftsparken Ögonfägnaden och även Björkhöjden.

Annons

Annons

I Fullsjön och Björkvattnet, som förr var tysta och trivsamma områden, har ljudmiljön påverkats märkbart. Där är det nu nästan alltid ett lågfrekvent ljud som hörs mycket väl.

Särskilt vid snöväder och dimma och vid vissa vindriktningar kan det vara riktigt besvärande, och man kan höra även ett swischande ljud från vingarna. Problem med ljud finns även i närliggande byar.

Bolaget Statkraft är medvetna om problemen som de ännu inte har kommit till rätta med. De har erbjudit fast boende i grannbyar pengar för att sätta in treglasfönster i sovrummen. I en grannby fick en person flytta därifrån för att han stod inte ut med oljudet.

Läns- och kommungränsen ligger väldigt nära Fullsjön och vindkraftsparken ligger inom Sollefteå kommuns gräns. Sollefteå kommun har sagt ja till vindkraftsparken och struntat i Fullsjön som inte ligger inom gränsen.

Ingen från byn Fullsjön har varit på något samråd inför ansökan om tillstånd för vindparken, utan detta kom som en chock för några år sedan. Det har skrivits flera protester till länsstyrelsen angående att detta tillstånd har givits.

Hur kan Jämtkraft nu gå ut med denna nyhet då vindkraftsparken för tillfället saknar tillstånd? Det gick ut nu vid årsskiftet. Bolaget ansöker om förlängd igångsättningstid och vi har kommit in med yttrande. Länsstyrelsen har ännu inte fattat beslut i ärendet.

Annons

Jämtkraft kan inte heller påstå att de kommer att kunna bygga alla 45 vindkraftverk som det ursprungliga tillståndet innefattar, då man måste anpassa antalet verk och placeringar utifrån kumulativ ljudberäkning utifrån Statkrafts redan byggda parker.

Annons

Vi tycker att Jämtkraft ska lyssna på närboende i Fullsjön och kringliggande byar och inte bygga vindkraftsparken Hocksjön! Det räcker med vindkraft i området!

Samtliga byar runt de befintliga parkerna har stora besvär med buller och lågfrekvent både inomhus och utomhus. Fullsjön har redan med råge dragit sitt strå till stacken när det gäller vindkraft!

Anders Nilsson, Östersund/Fullsjön

Torbjörn Eriksson, Fullsjön

Henry Jönsson, Ramsele/Fullsjön

Kristina Jönsson, Ramsele/Fullsjön

Terese Björk, Östersund/Björkvattnet

Bild: Anders Eklind

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan