Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
DEBATT: Vi måste ta viktiga steg för att stärka fjällräddningen

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Per Åsling (C) och Richard Svedjesten.

Annons

När media rapporterar om olyckor och försvunna personer under svåra förhållanden på fjället är det troligtvis fjällräddarna som är där och hjälper till.

Denna frivilliga hjälp kan vi inte ta för given. Vi behöver säkerställa goda villkor för dem som i dag ställer upp, och även se till att vi får fler fjällräddare. Allt för länge har de frivilligas engagemang och hårda arbete fått för lite uppmärksamhet och stöd. Det vill vi ändra på – och öka tryggheten i fjällvärlden.

Annons

Annons

I Sverige finns i dag omkring 400 fjällräddare som, ofta under extrema förhållanden, är ansvariga för insatser i den svenska fjällvärlden. Både vi som bor i Jämtlands län och de turister som kommer hit är beroende av att hjälpen kommer snabbt när vi drabbas av olyckor.

Fjällräddningen är helt avgörande vid räddningsinsatser i stora delar av landet. Alla frivilliga livräddare är en ovärderlig resurs för människors trygghet. Därför behöver vi uppmuntra dem som tar det ansvaret.

Vi vill att tre omedelbara steg tas för att stärka fjällräddningen.

För det första behövs en översyn och förändring av stöd och skattevillkor. Exempelvis använder fjällräddarna oftast egna skotrar och annat material som är privat. Men det finns inga särskilda lagregler och rättsläget är oklart.

För det andra, i avvaktan på generellt bättre villkor för fjällräddarna, vill vi att det införs ett skoterbidrag på 50 000 kronor för frivilliga fjällräddare. Bidraget kan sökas en gång och kan gälla för såväl reparation som nyinköp.

För det tredje vill vi att det införs ett stöd för rekognosceringsturer på 5 000 kronor per år. Det är helt avgörande för arbetet att fjällräddarna kan vara ute i terrängen för att uppdatera sig om aktuella förhållanden. Detta ska inte behöva betalas ur egen ficka.

Annons

När du hamnar i nöd behöver du veta att hjälpen kommer – oavsett var i landet du befinner dig.  Alla frivilliga livräddare gör ovärderliga insatser och det behövs fler – därför kommer vi fortsätta vara pådrivande för att förbättra situationen för alla dessa hjältar.

Per Åsling (C) vice ordförande i skatteutskottet

Rickard Svedjesten, ordförande, Svenska Fjällräddares Riksorganisation, Svefro

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan