Annons

Annons

Annons

Sveg

Barnens favoriter Babblarna kommer till Sveg – skaparen: ”Min son sa Diddi och Doddo innan mamma”

På bara tre år har Babblarna lyckats bli landets kanske mest framgångsrika scenkoncept för de riktigt små. I dag har i princip alla barn samt deras föräldrar ett förhållande till fenomenet. Nu kommer den andra musikalen till Sveg.

– Jag erhöll Henning Mankells författarstipendium i fjol och fick bo två veckor ensam i ett jättehus i Sveg. Det var jag och björnarna. Grannen berättade att björnar hade varit i hans trädgård, säger regissören My Blomqvist Olsberg.

Text

Annons

Babblarna skapades av Iréne Johansson under 70-talet som ett sätt att utveckla språk och tal hos barn med speciella behov. Basen utgörs av karaktärerna Babba, Bobbo, Bibbi, Dadda, Doddo och Diddi. Karlstadmodellen blev namnet på den pedagogiska inlärningsmodellen. 2007 började Babblarna få en mer lättillgänglig och visuell karaktär då Anneli Tisell utvecklade det grafiska och gav utseenden till figurerna. Redan då fick faktiskt regissören My Blomqvist Olsberg frågan om hon ville ta Babblarna till scenerna. Det blev nej och så även några år senare då hon "var i amningskoma". Först 2016 hon tackade ja till att göra musikal av konceptet. Succé var bara förnamnet då denna spelades för 171 000 personer på 431 så gott som alltid slutsålda platser.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan